Index Vakbarát Hírportál

Vérteszttel az öngyilkosság ellen

2013. február 21., csütörtök 15:04

Ausztráliai tudósok olyan vértesztet fejlesztenek, amelyik megmutatná, ha valaki öngyilkosságra hajlamos. A University of New South Wales tudósai kutatásukban új antidepresszánsok kifejlesztésén is dolgoznak.

Mostanáig a depresszióval kapcsolatos kutatások mind a szerotonin ingerületátvivő anyagra koncentráltak, nemrég azonban kiderült, hogy a depresszióban szenvedő betegekneknél egy másik kémiai anyag, a kinolinsav is magas szinten van jelen.

Az ausztrál kutatócsoport egy svéd csoporttal együtt kimutatta, hogy a magas kinolinsavértékekkel rendelkező betegeknél jóval több volt az öngyilkossági kísérlet, mint az egészséges kontrollcsoportban.

„Már tudjuk, hogy vesz részt a molekula a folyamatban, így könnyedén teszteltük. 12 hónapon belül elkészíthetjük a tesztet, amivel az orvosok 24-48 óra alatt megkaphatják az eredményeket” – nyilatkozta Gilles Guillemin az UNSW Medicine kutatója az AAP-nek.

Az egyetem kutatói korábban kimutatták, hogy a kinolinsav több mentális megbetegedésben is szerepet játszik, például az Alzheimer-kórban, az autizmusban és a skizofréniában. A kutatók szerint a jövőben megállítható lesz majd a klinolinsav termelése speciális enzimekkel.

Rovatok