Index Vakbarát Hírportál

Bevált a 3D nyomtatóval gyártott emberi fül

2013. február 22., péntek 11:03

A Cornell University kutatói elkészítettek egy műfület, amely teljesen úgy néz ki, és úgy is viselkedik, mint egy eredeti, emberi fül. A tudósok azt remélik, a 3D nyomtatott fülekkel új reményt adhatnak a ritka, veleszületett füldeformálódástól szenvedő gyerekeknek.

A mikrotiától szenvedő gyerekek deformált vagy hiányzó külső füllel születnek, néha még a fülnyílás is hiányzik. Annak ellenére, hogy belső fülük teljesen kifejlett lehet, nehezen hallanak a külső forrás nélkül, nem beszélve a deformálás pszichológiai hatásairól. A mostani gyógymód több műtét, hónapokon, éveken keresztül. Az ehhez szükséges porcokat legtöbbször a gyerekek bordáiból veszik.

Ennek a megközelítésnek nagyon sok hátránya van, a porcok beszerzésénél lehetnek komplikációk. A tudósok régóta keresik a módját, hogyan lehetne fület növeszteni, de a korábbi próbálkozások nem voltak sikeresek: az elkészült fülek idővel elveszítették alakulat, mivel a bennük lévő sejtek meghaltak.

Három hónapnyi kutatás után a Cornell egyetem kutatói azt találták, hogy a 3D nyomtatott fül sokkal rugalmasabb és tovább tart, mint más biomérnöki úton létrehozott hasonló termék. A 3D nyomtatás segítségével tökéletesen a pácienshez igazodó füleket hozhatnak létre.

A mostani megoldásnál lézerszkennert és panorámafotózást használtak, hogy harminc másodperc elkészítsék egy ötéves kislány fülének 3D képét. Ezután formába öntötték állati kollégénnel (patkányfarokból nyerték) és 250 porcsejttel, amelyet tehenekből szereztek.

Az egész folyamat csak pár nap. Miután eltávolították a fület a formáról, a kutatók eltávolították a sorjákat és hagyták fejlődni, mielőtt egy patkány hátára ültették. Pár hét után a kutatók megállapították, hogy a fül sokkal természetesebb, mint minden korábbi próbálkozás. Három hónap után a porcsejtek leváltották a kollagént.

Az így elkészített füleket legkorábban 5-6 éves korukban ültetnék be a gyerekeknek, a fül mérete ekkor már eléri a végleges, felnőttkori méret 80 százalékát. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy a műfül tovább növekedne-e, de a kutatók szerint igen. A beültetéshez műtétre lesz szükség.

Rovatok