Index Vakbarát Hírportál

Tízezreket menthene meg a rákszűrés

2013. február 27., szerda 13:52

Egy új elemzés szerint az alacsony dózisú komputertomográf (LDCT) szűréssel évente 12 ezer tüdőrákos beteg életét lehetne megmenteni az Egyesült Államokban. Az Amerikai Rák Társaság online kiadványában megjelent tanulmány szerint, bár jelentősen csökkent a dohányosok száma az elmúlt években, még ma is 43 millióan cigarettáznak az országban. Ha a dohányosok nem tudnak leszokni szenvedélyükről, a felük dohányzás okozta betegségben, például tüdőrákban fog meghalni. Megfelelő és időben elvégzett szűréssel azonban a tüdőrákos elhalálozások is visszafoghatók.

A kutatók a felméréshez 2002 és 2009 közötti adatokat elemeztek, és megállapították, hogy a röntgenvizsgálatokkal összehasonlítva LDCT-szűréssel húsz százalékkal lehetne csökkenteni a tüdőrákos haláleseteket a jelenlegi és volt dohányosok körében. Utóbbiak közé azok tartoznak, akik az elmúlt tizenöt évben hagyták abba a dohányzást, de előzőleg 30 éven át napi egy, vagy 15 éven át napi két doboz cigarettát szívtak el.

A következtetések alapján körülbelül 8,5-9 millió olyan amerikai van, akin érdemes lenne elvégezni az LCDT-vizsgálatot. Ha a szűrés rendszeressé válna, akkor – a tüdőrákos halálesetek számát figyelembe véve – évente körülbelül 12 000 beteg életét lehetne megmenteni.

Rovatok