Index Vakbarát Hírportál

Placebót adnak a brit háziorvosok

2013. március 21., csütörtök 17:03

A legtöbb brit háziorvos már legalább egyszer adott placebót pácienseinek, derült ki angol kutatók felméréséből. Egy szavazáson a részt vevő orvosok 97 százaléka elismerte, hogy már javasolt cukortablettát, vagy más, nem hatékony gyógymódot. A nyílt hozzáférésű PLOS One-ban megjelent tanulmány szerzői szerint ez nem feltétlenül rossz dolog, az orvosok azért csinálják, hogy segítsenek.

A háziorvosokat tömör Royal College of GPs szerint van helye a placebónak a gyógyításban, viszont figyelmeztetnek, hogy egyes színlelt kezelések nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak, legrosszabb esetben akár gyógyszer-rezisztenciát is.

Az egyik ilyen, tanulmány által beazonosított placebós kezelés például a vírusos fertőzésekre adott antibiotikum volt. Az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen, és az orvosokat arra kérik, ne használják őket. Tízből egy háziorvos azt álltja, cukortablettát vagy sóoldatos injekciót adott páciensének valódi gyógyszer helyett valamikor a karrierje során. Százból egy múlt héten is megette ezt.

Az összes háziorvos azt közölte, hogy biztosított kezelést a betegeknek, például étrend-kiegészítőket, probiotikumokat és kiegészítő gyógyszereket, amelyekről nem lehetett biztosan tudni, hogy hatásosak. Háromnegyedük azt állította, napi, heti szinten kínált bizonytalan gyógymódokat.

Jeremy Howick, a tanulmány társszerzője szerint ez nem arról szól, hogy az orvosok megtévesztenék a betegeket. A tanulmány azt mutatja meg, hogy a placebohasználat elterjedt az Egyesült Királyságban, az orvosok pedig egyértelműen hisznek benne, hogy ez segíthet pácienseiken.

A felmérésből kiderült az is, hogy kérésre is adták ezeket a szereket, valamint a betegek megnyugtatására. A válaszolok fele azt mondta betegeinek, hogy ez a terápia segíthet másokon – anélkül, hogy elmondták volna, valójában mit csinálnak.

Rovatok