Index Vakbarát Hírportál

Több mint hatmillió európai alzheimeres

2013. március 29., péntek 12:34

Több mint hatmillió 65 év feletti ember szenved Alzheimer-kórban Európában, számuk a 2040-re a tízmilliót is elérheti. 2011-ben már 6,3 millió Alzheimer-kóros ember élt a kontinensen - közölte csütörtökön az Alzheimer-kór európai felmérésével foglalkozó Alcove-projekt. A 19 európai országot tömörítő Alcove egyúttal ajánlásokat tett a páciensek életminőségének, függetlenségének és személyi jogainak biztosítására.

A betegség, amely elsősorban az idősebb embereket sújtja, a szellemi képességek, így a gondolkodás, a beszéd és az orientálódás elvesztéséhez vezet. Az Alzheimer-betegek agyában jellemzően fehérje-lerakódások figyelhetők meg, a kór kialakulásának oka viszont egyelőre ismeretlen, és még terápia sem létezik rá.

A projekt vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy fontos a betegség minél korábbi felismerése és az érintettek jogainak védelme. Javasolták egyebek között, hogy a betegeket ne tegyék ki túlzottan gyógyszerek, mint például az antidepresszánsok hatásának, mivel ezeket az orvosságokat az ilyen betegek esetében gyakran nem szakszerűen használják.

Az Európai Unió által finanszírozott Alcove projektet 2011-ben hívták életre. A koordinációt a HAS független francia egészségügyi intézet végzi.

Rovatok