Index Vakbarát Hírportál

Terhes a méhátültetésen átesett nő

2013. április 12., péntek 16:44

Derya Sert az első olyan nő, akinek sikerült új méhhel teherbe esni, és rajta hajtottak végre először olyan méhátültetést, amelynél a szerv egy elhunyt személytől származott. A méhet egy balesetben elhunyt nőtől kapta, és a transzplantáció előtt az orvosok petesejteket vettek a nőtől, hogy egyszer majd a férje hímivarsejtjével megtermékenyítve beültessék őket.

A 23 éves török nő 2011 augusztusában kapott méhet, mert eredetileg anélkül született. Az Akdenizi Egyetem orvosi fakultásának Ömer Özkan által vezette kutatócsoportja több embriót ültetett be a nőnek két hete, és már megállapítható, hogy a terhesség előrehaladása megfelelő. Ennek ellenére sok a kockázat, és az már eldőlt, hogy a nő császármetszéssel, a szokásosnál két hónappal korábban fogja világra hozni a gyermeket.

A statisztikák szerint minden ötezer nőből egy születik méh nélkül. Az első átültetési kísérletet 2000-ben, élő donortól származó szervvel végezték Szaúd-Arábiában. Eddig csupán nagyon kevés hasonló beavatkozás volt sikeres világszerte, és korábban még egy, műtéten átesett nőnek sem sikerült teherbe esnie. Derya Sert esetét épp ezért valószínűleg nagy figyelemmel fogja kísérni az orvostudomány.

Rovatok