Index Vakbarát Hírportál

Reziztens gonorrheát találtak Japánban

2013. május 7., kedd 09:33

HO41 kódnéven új, mutálódott gonorrhea (népies nevén kankó vagy tripper) baktériumot fedeztek fel víruskutatók. Az új típusú baktériumot egy japán prostituált szervezetében azonosították, egyelőre nem szedett halálos áldozatot, és arra se utal semmilyen jel, hogy a szigetországból kikerült volna. Ennek ellenére járványügy szakemberek szerint a baktérium elszabadulásának katasztrofális hatásai lehetnek, és a kérdés nem az, hogy lesz-e járvány, hanem az, hogy mikor.

Egyelőre kevés fertőzésről tudunk, de az ijesztő az a dologban, hogy azok ellen semmit nem tudunk tenni, mondta a Sky Newsnak William Smith az amerikai National Coalition of STD Directors, nemi betegségeket kutató intézet munkatársa. A szervezet 50 millió dolláros gyorssegélyt kért az amerikai államtól, hogy ellenszert dolgozzanak ki a betegségre. Számításaik szerint, ha a gyógyszerreziztens gonorrhoea betör Amerikába, csak a tüneti kezelés 780 millió dollárt fog elvinni.

A CNBC-nek nyilatkozó szakértők szerint rövid távon a mutáns gonorrhea rosszabb, mint az AIDS, mivel a baktérium agresszívabban támadja a szervezetet, aktívabban fertőz, és gyorsabban terjed. Kezelés híján a baktérium a betegségtől megszokott gyulladásos tünetek mellett néhány napon belül akár halálos kimenetelű szeptikus sokkot is okozhat.

Más szakértők szerint ugyanakkor a CNBC-nek nyilatkozó szakértők finoman szólva is túloznak. Dr. Bruce Hirsch, a North Shore University Hospital LiveScience-nek nyilatkozó orvosa szerint az összehasonlítás azért is téves, mert míg a gonorrhea kezelés nélkül csak az esetek egy százalékában okoz halált, a kezeletlen AIDS a fertőzöttek 98 százalékával végez. Hirsch szerint ha valóban elterjed a reziztens tripper, akkor ugyanott tartunk majd megint, mint az 1800-as években, így bár az AIDS-hez hasonlítani a betegséget felesleges, de az óvintézkedések nagyon is fontosak.

A hagyományos gonorrhea-fertőzés gyógymódja egy nagy adag penicillin. Eddig is feltűnt már néhány rezisztens baktériumtörzs, ezekben az esetekben általában egy másik antibiotikumot, cefalosporint vetettek be az orvosok.

Bár a nyugati világban a 70-es évek óta erősen visszaszorult a gonorrhea (az óvszer védelmet nyújt a fertőzéssel szemben), a harmadik világban a WHO becslései szerint a 60 millót is elérheti a betegek száma. A legutóbbi adatok szerint Nyugat-Európában is visszatérőben van, Nagy-Britanniában a 2011-ben regisztrált 21 ezer fertőzés 25 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Rovatok