Index Vakbarát Hírportál

Az orrán át folyt ki az agya

2013. május 7., kedd 15:42

Egy arizonai férfi, Joe Nagy azt hitte, hogy krónikus szénanáthája van, ám kiderült, hogy valójában az agyvize szivárgott állandóan az orrán keresztül. A tünetek másfél éve kezdődtek. Nagynak először csak hetente egyszer-kétszer szivárgott az orrából váladék, azután lassan mindennapossá vált a dolog. A férfi hiába szedett allergia elleni gyógyszert, nem gyógyította a betegségét. Végül elment szakorvoshoz, mert már elege volt az állandó szipogásból.

Az orvosi vizsgálat kiderítette, hogy szó sincs nátháról: Nagynak kilyukadt az agyhártyája, és az agyvize az orrüregén át távozott. Peter Nakaji idegsebész a Daily Telegraphnak elmondta, hogy az emberi agy naponta akár 300 milliliter folyadékot is termelhet, így nem meglepő, hogy a váladék folyamatosan szivároghatott a férfi agyából.

Az orvos egy rutinműtéttel megszüntette a szivárgást, bár a beteg helyzetét bonyolította, hogy a kilyukadt agyhártya miatt életveszélyes agyhártyagyulladást kapott. A férfi azóta gyógyultnak mondható, jelenleg lábadozik.

Az agy-gerincvelő folyadék spontán szivárgása nem mondható ritkaságnak, igaz, általában a koponya és a gerinc tájékán szokott kialakulni. A koponyában szivárgó folyadék azonban egyes esetekben az orron át is távozhat, és néha a fülből is kifolyhat az agyvíz. A diagnózist megnehezíti, hogy a vizsgálathoz MRI-t vagy CT-t szoktak használni, de mivel ezeket az eszközöket nem a szivárgás felismerésére fejlesztették ki, néha nem mutatják ki, hogy mi lehet a betegség oka. Az orvosnak segíthet a diagnózisban, ha a páciensnek folyadék szivárog az orrából, illetve erős fejfájása van, ami egy Valsalva-manőverre – befogott orral és szájjal végzett, erőltetett kilégzésre – erősebbé válik, hasra fekve viszont megszűnik.

Rovatok