Index Vakbarát Hírportál

A napozás jót tesz a vérnyomásnak

2013. május 8., szerda 16:15

Az Edinburghi Egyetem kutatói a napsugárzás vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálták. Húsz percre ultraibolya-sugárzású lámpák alá ültettek huszonnégy önkéntest; a mérések szerint az alanyok vérnyomása a lámpázás hatására csökkent, és csak egy óra múlva emelkedett vissza a lámpázás előtti szintre.

A kutatók ezek után azt vizsgálták, hogy a lámpák hőhatása, vagy az UV sugárzás okozta-e a vérnyomáscsökkenést. A következő kísérletben megszüntették az UV sugárzást. Bár az alanyok vérnyomása ekkor is csökkent, mégis gyorsan visszaemelkedett a korábbi szintre.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a bőrsejtek, amelyeket ultraibolya-sugárzás ér, salétrom-oxidot szabadítanak fel, ez a vegyület pedig közismerten ellazítja az ereket. Nina Goad a Brit Bőrgyógyászok Szövetségének tagja felhívta a figyelmet arra, hogy az UV sugárzás a bőrrák fő okozója is, és hogy a napozás vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata jelenleg is zajlik. Goad szerint lehetséges, hogy a napozásnak vannak egészségügyi előnyei is, de az biztos, hogy az UV-sugárzás és a bőrrák között összefüggés van.

Rovatok