Index Vakbarát Hírportál

Indiában hal meg a legtöbb újszülött

2013. május 8., szerda 11:17

A Save The Children keddi jelentése szerint az abszolút számokat tekintve Indiában, arányaiban Fekete-Afrikában hal meg a legtöbb újszülött a születése utáni első huszonnégy órában. A szubkontinensen évente 310 ezer csecsemő hal meg az első napon. Az indiai anyák helyzete sem jó: évente 56 ezer nő hal meg szüléssel összefüggő okok miatt.

A Save the Children szerint Indiában lenyűgöző a gazdasági fejlődés, de a javak elosztásában nagy az egyenlőtlenség. Az Indiánál népesebb Kínában például évente 50 ezer újszülött hal meg élete első 24 órájában. Indiában a százalékos arányt tekintve a szomszédos országokhoz képest is rossz a helyzet. A szervezet szerint világszerte egymillió újszülött hal meg évente az élete első napján, további kétmillióan nem érik meg a háromhónapos kort. Az anyák közül évente 287 ezren halnak meg a szülés szövődményei miatt világszerte.

Aggasztó a helyzet Dél-Ázsiában is. Bár a Föld lakosságának 24 százaléka a világnak ezen a részén él, az életük első napján meghaló újszülöttből 420 ezer Dél-Ázsiában születik. A halálozások kétharmada tíz országból adódik össze: Indiából, Nigériából, Pakisztánból, Kínából, Kongóból, Etiópiából, Bangladesből, Indonéziából, Afganisztánból és Tanzániából.

Négy életmentő eszköz

Az ezer élve születésre vetített halálozási rátát tekintve Fekete-Afrikában a legrosszabbak az újszülöttek kilátásai. Szomáliában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Maliban, Sierra Leonéban és a Közép-afrikai Köztársaságban a legmagasabb az életük első napján elhunyt gyerekek aránya. A Szaharától délre csak a nők fele részesül szakszerű ellátásban; tízezer emberre 11 orvos, nővér és bába jut. A Save The Children szerint ez messze alatta marad a 23-nak, amely az alapvető ellátás biztosításához lenne szükséges.

Az újszülöttek korai halálát a gyerekek alacsony születési súlya, a rossz higiéniás körülmények, az anyák alultápláltsága és az orvosi ellátás hiánya okozza. A Save the Children szerint négy eszközzel – az anyáknak beadott kortikoid-injekcióval, a babáknak adott, a szepszis és a tüdőgyulladás ellen védő antibiotikumos oltással, a fertőzések elkerülését szolgáló klórhexidin használatával és az újraélesztést szolgáló felszereléssel – sok haláleset megelőzhető lenne

A Save The Children szerint Luxemburgban hal meg a legkevesebb gyerek élete első 24 órájában, évente kevesebb, mint öt. Magyarországon, hasonlóan a többi európai uniós országhoz, ezerből egy gyermek nem éli túl élete első napját; ez évente 130 újszülött-halálozást jelent. A jelentés szerint ebből a szempontból Finnországban áll a legjobb helyen.

Rovatok