Index Vakbarát Hírportál

Bipoláris zavart okozhat az anya influenzája

2013. május 9., csütörtök 09:57

A JAMA Psychiatry 814 nő bevonásával készített tanulmánya azt mutatja, hogy a terhesség alatt összeszedett influenza megnöveli a születendő gyerekben a bipoláris személyiségzavar kockázatát. Az összesített kockázat még így is alacsony, de hasonló eredményeket mutattak az influenza és a skizofrénia összefonódását vizsgáló tanulmányok is. A szakértők úgy vélik, a kockázat olyan alacsony, hogy a terhes anyáknak nincs miért aggódniuk.

A bipoláris személyiségzavarban szenvedőkre jellemzők az erős, akár hónapokig tartó hangulatingadozások. A mániás depresszióhoz hasonlóan a bipoláris zavar is szélsőséges érzelmeket válthat ki a betegből: a kétségbeesésbe hajló levertségtől a túláradóan boldog, gátlástalan viselkedésig ingadozhat a hangulata.

A Columbia Egyetem kutatói megállapították, hogy a késői tinédzserkorban, illetve a korai húszas években kialakuló személyiségzavar és az anyaméhben tapasztalt élmények között összefüggés lehet. A tanulmányukban az 1960-as évek elején született személyeket vizsgáltak, majd megállapították, hogy a személyiségzavar kialakulásának kockázata négyszeresére nőtt azoknál, akiknek az anyja influenzás volt a terhessége alatt.

Nincs ok az aggodalomra

Bár a betegség százból egy embert érint, a kutatás vezetője, Alan Brown professzor szerint a terhesség alatti influenza ezt az arányt 3-4 százalékosra is növelheti. Ennek ellenére a bipoláris zavar kialakulása az esetek többségében nem köthető az influenzához. Brown professzor szerint ez az arány nem elég magas ahhoz, hogy a terhes nőknek aggódniuk kelljen; a szezonális influenza elleni védőoltást sok országban ajánlják terhes nőknek, és ez csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Azt, hogy az influenza hogyan hat a magzat agyára, nem sikerült megmagyarázni. Valószínű, hogy a vírus nem közvetlenül a magzatot támadja meg, de az anya immunválasza a vírusra befolyásolhatja a magzat fejlődését.

Rovatok