Index Vakbarát Hírportál

Európában is feltűnt a pusztító koronavírus

2013. május 9., csütörtök 16:03

Franciaországban is megjelent a tavaly felfedezett, egy korábbi pusztító kórhoz, a SARS-hoz közel álló koronavírus, amelyet ezúttal egy 65 éves, az Egyesült Arab Emírségekből hazatért férfibetegnél azonosítottak. Az ország északi részében élő férfi állapota stabil, de nagyon súlyos; jelenleg a lille-i egyetemi kórház intenzív osztályán ápolják, ahova csütörtökre virradó éjszaka szállították át. A kórház szerint a beteget egy különlegesen kialakított szobában különítették el. A francia egészségügyi minisztérium szerint eddig ez az első és egyetlen igazolt, a koronavírus családjához tartozó új vírusos eset Franciaországban.

A beteg férfi április 23-án került kórházba Valenciennes-ben, ahonnan április 29-én Douai-ba szállították át. A férfi április 9-e és 17-e között Dubajban járt; hazatérése után először krónikus betegséggel ápolták a valenciennes-i kórházban. A kórház arról számolt be, hogy a légzési zavarokkal küzdő férfi szerdán gépi segítségre szorult, amely a tüdőfunkciókat látja el. A beteg állapota stabil, de állandó felügyeletet igényel.

A SARS, vagyis a súlyos akut légzőszervi szindróma 2002-ben jelent meg Kínában. Világszerte 800 emberrel végzett, mielőtt sikerült ellenőrzés alá vonni. Az új vírus abban különbözik a SARS-tól, hogy gyors ütemű veseelégtelenséghez vezet.

A francia esettel harmincra emelkedett a 2012 közepén felfedezett vírussal fertőzöttek száma; közülük tizennyolcan életüket vesztették. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csak Szaúd-Arábiában tizenegyen haltak meg. A WHO jelenleg nem ismeri a koronavírus eredetét és a terjedése módját, de óvatosságra intettek. Eddig Szaúd-Arábiából, Jordániából, az Egyesült Királyságból és Németországból érkezett hír fertőzésekről.

Rovatok