Index Vakbarát Hírportál

Szamárköhögés-járvány van egy Waldorf-iskolában

2013. május 10., péntek 23:09 | tíz éve frissítve

Súlyos fertőző betegséget, szamárköhögést észleltek egy pilisszentlászlói iskolában, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megerősítette a járvány tényét - közölte a FN24 péntek este.

A portál tájékoztatása szerint Homor Zsuzsanna fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos kérdéseikre válaszolva azt írta: a pilisszentlászlói Waldorf-iskola két tanítójának laboratóriumi vizsgálattal megerősített szamárköhögés-megbetegedéséről van tudomásuk. Még két tanárnőnél és egy tanulónál feltételezhető a megbetegedés, ennek megerősítésére a vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak - tette hozzá.

A tiszti főorvos a hírportálnak adott válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint kettő vagy több, egymással összefüggő eset nevezendő járványnak.

A FN24 kiemelte, hogy a súlyos fertőző betegség az 1954-ben bevezetett kötelező védőoltással megelőzhető, ám bizonyos körökben divat lett azt nem beadatni a gyerekeknek.

A cikk szerint a Kékvölgy Iskola igazgatója a hírportálnak nem ismerte el a megbetegedéseket, ugyanakkor egy május 3-i, a szülőknek kiküldött leveléből kiderül, hogy már akkor kimutatták az intézményben a szamárköhögés kórokozóját, és az ÁNTSZ szakemberei felkeresték az iskolát.

Az iskolaképviselő (az iskolaigazgató ottani megfelelője) a levélben azt tanácsolta a szülőknek, hogy mivel a Waldorf-iskolában legalább egy eset bizonyíthatóan előfordult, jó, ha megemlítik a dolgot az orvosnak abban az esetben, ha elhúzódó, száraz köhögéssel viszik hozzá a gyereket. A levél arra is kitér, hogy a szülők esetében is gondolni kell a fertőzésre, ha jelentkeznek a tünetek, és szó esik arról is, hogy felnőttek esetében az újraoltás is ajánlott, a gyerekkori oltás megerősítésére.

A betegség cseppfertőzéssel terjed. Ha egy beteg ráköhög egy egészségesre, akkor 80-100 százalékos valószínűséggel már meg is fertőzte. A lappangási idő általában 7-14 nap, de lehet akár 21 nap is. A lappangási idő végétől kezdve a beteg fertőzőképes – írta a FN24.

Rovatok