Index Vakbarát Hírportál

Enyhül a H7N9-pánik Kínában

2013. május 17., péntek 13:20

Enyhül a feszültség a H7N9-es madárinfluenzával kapcsolatosan Kínában: több helyen megszüntették a vészhelyzeti készültséget, és a baromfipiac is élénkülést mutat.

Két hónappal az első H7N9-es madárinfluenza-megbetegedés bejelentése után a kelet-kínai Sanghajban, a szomszédos Hangcsouban és Csöcsiang tartomány többi városában is feloldották az április elején biztonsági okokból bevezetett, legmagasabb szintű vészhelyzeti készültséget. A korábban embereken nem kimutatott betegséget a 24 milliós Sanghaj városában jelentették először, a metropoliszban összesen 34 ember fertőződött meg, közülük 13-an haltak bele a kórba.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság statisztikái szerint országszerte a hét elejéig összesen 130 megbetegedést jelentettek, ezek közül 35 bizonyult halálosnak, 57 esetben meggyógyultak a betegek. Az új megbetegedések száma az elmúlt hetekben érezhetően lassabban emelkedik, az egészségügyi hatóságok ugyanakkor továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az ellenőrzésekre.

A Tijicajhszin sanghaji gazdasági napilap a baromfipiac élénküléséről számol be, mondván: a szárnyashús ára az elmúlt hetek visszaesése után ismét növekedést mutat, s várhatóan június elejére eléri a H7N9 bejelentése előtti szintet. A mezőgazdasági árakat figyelő országos rendszer adatait idéző Hszinhua szintén ezt a trendet húzza alá, rámutatva: a baromfihús- és tojásárak május eleje óta jelentős növekedést mutatnak, több helyen akár a 15-20 százalékot is eléri a hetenkénti drágulás mértéke. Az iparág talpra állását mutatja a naposcsibék árának emelkedése is, ezekért tízszer annyit kell most fizetniük a gazdáknak, mint április elején.

A feszültség enyhülése ellenére is zárva maradnak az élőbaromfi-piacok a kelet-kínai tartományokban. Ezeket a H7N9 terjedésének megakadályozása céljából záratták be. Mivel a szárnyasok a madárinfluenza különféle törzseinek hordozójaként továbbra is jelentős veszélyforrást jelentenek, több helyen, így például Sanghaj városában ezen piacok végleges bezárását tervezik.

Rovatok