Index Vakbarát Hírportál

3D nyomtató mentett meg egy babát

2013. május 23., csütörtök 14:27

Amikor April és Bryan Gionfriddo hazavitték újszülött fiúkat, Kaibát, 2011 októberében, teljesen egészségesnek tűnt. De egy este, amikor a család vacsorázni volt, Kaiba abbahagyta a lélegzést, és bekékült. Az apa lefektette a hathetes gyereket az étterem asztalára, és szívmasszázst végzett rajta, mielőtt a kórházba siettek.

Tíz nappal később Kaibát hazaküldték, de két nap múlva megint bekékült. Ekkor vették észre az orvosok, hogy egy ritka betegségtől, a tracheobronchomalaciától (TBM) szenved: légcsöve annyira gyenge, hogy összeomlik, így a levegő nem jut el a tüdőbe.

A helyzet súlyos volt, a baba szíve bármikor megállhatott. A tüntetek azután is folytatódtak, hogy beműtöttek egy csövet a légcsövébe, és a gyereket lélegeztetőgépre rakták. A University of Michigan kutatói ekkor már dolgoztak a megoldáson: kifejlesztettek egy új módszert, amivel 3D nyomtató segítségével olyan sínt gyárthatnak, ami tökéletesen illeszkedik a gyerek légútjába, nyitva tartva azokat.

Eredetileg kézzel készítik ezeket a légúti síneket, azonban ezzel a módszerrel hosszú ideig tart, ráadásul nem illeszkedik tökéletesen a légutakba. Kaiba esete az első, hogy 3D nyomtatott alkatrészt használtak orvosi eszközként, ami ráadásul megmentette valakinek az életét. Az eszköz azonnal megkapta a szükséges engedélyeket az ezért felelős amerikai hivataltól, a Food and Drug Administrationtől.

Az eszköz megalkotásához az orvosok CT-szkenneléssel precíz képet készítettek Kaiba légcsövéről és hörgőiről. Ezután számítógépes modellezéssel megalkottak egy sínt, ami tökéletesen beleillik a baba légútjába. A modellt ezután 3D nyomtatóval kinyomtatták. Anyaga polikaprolakton, amely három év alatt felszívódik. Eddigre megnő az eredeti légcső, és nem lesz többé szükség a mesterséges segítségre. Az életmentő 3D nyomtatott sín 24 óra alatt elkészíthető, és a kézzel készített változat harmadába kerül.

Rovatok