Index Vakbarát Hírportál

Alulbecsüljük a gyorsételek kalóriáit

2013. május 24., péntek 13:26

Nagyon sokan jóval több kalóriát visznek be szervezetükbe, mint amennyit eredetileg szeretnének. Az amerikai Harvard Medical School and Harvard Pilgrim Health Care Institute kutatói szerint a tinik 34 százalékkal alulbecsülik a gyorséttermi ételek kalóriáit, az iskoláskorú gyerekeknél ugyanez az arány 23 százalék, míg felnőtteknél 20 százalék.

A kutatást vezető Jason Block és kollégái 3400 szülőt és tinit kérdeztek meg egy kérdőíves vizsgálatban. A válaszadók 89 gyorséttermet látogattak, köztük a McDonald's, a Burger King, a KFC és a Subway éttermeit az itthon is ismertek közül.

A felmérésben résztvevőket megkérték, hogy becsüljék meg étkezésük kalóriatartalmát. A kutatók ezután begyűjtötték a nyugtákat, és azokból kiszámolták, valójában hány kalóriát tartalmaztak. Az adatokat még 2010 és 2011 között vették fel. A kedden, a British Medical Association  szaklapjában BMJ-ben közzétett eredmények szerint a résztvevők egynegyede legalább 500 kalóriával alulbecsülte étkezését.

A tinik gyorséttermi rendelései átlagosan 756 kalóriát tartalmaztak, saját maguk ezt átlagosan 259 kalóriával számolták kevesebbnek. A felnőttek átlagosan 836 kalóriát rendeltek, amit 175 kalóriával becsültek alá. Az iskoláskorú gyerekek átlagosan 733 kalóriát rendeltek, szüleik viszont 175 kalóriával kevesebbet tippeltek. A Subwayben vásárlók sokkal inkább alulbecsülték az értékeket, mint a többi gyorsétterem látogatói.

Block szerint ez azt jelenti, hogy kalóriák tekintetében az emberek nem igazán tudják, mit esznek, pedig ezekhez az adatokhoz sok helyről hozzájuthatnának. Néhány gyorsétteremben már a rendelésnél kiírják a táblákra a kalóriaértékeket.

Rovatok