Index Vakbarát Hírportál

Újabb gén felfedezése teszi hatékonnyá a vastagbélrák kezelését

2013. május 29., szerda 14:13

z Amerikai Onkológusok Társasága (ASCO) a napokban sürgősséggel hozott nyilvánosságra egy fontos kutatási eredményt, amelyet eredetileg csak a május végi kongresszusuk során terveztek bemutatni. A rendkívüli bejelentést az indokolta, hogy a kutatási eredmények közvetlenül, azonnal érinthetik a vastagbéldaganatos betegek ellátását.

A kutatás egy újabb gén az NRAS szerepét bizonyította be a vastagbéldaganatos betegek célzott kezelésében, amellyel pontosítható a személyre szabott terápia. A nemzetközi összefogással végzett kutatásban részt vett Bodoky György professzor is, a Szent László Kórház Onkológiai Osztályának vezetője.

Az NRAS gén hibája a vastagbél-daganatos betegek tíz százalékát érinti. Magyarországon a vastagbéldaganat a tüdőrák után, a második vezető daganatos halálok. Évente körülbelül ötezer áttétes vastagbéldaganatot kezelnek, akik közül az új génhiba négy-ötszáz beteget érinthet. A kutatási eredmények szerint, az új génvizsgálat egy már Magyarországon is közfinanszírozottan elérhető célzott gyógyszer személyre szabottabb alkalmazását teszi lehetővé.

A rendkívüli bejelentés egy új korszak kezdetét is jelenti: az NRAS gén szerepének tisztázásával tudományosan bizonyítottá vált, hogy a vastagbélrákos betegek esetében nem elegendő egyetlen gén vizsgálata egy bizonyos célzott kezelés megválasztásához. Jelenleg Magyarországon rutinszerűen egy gén, a KRAS vizsgálata történik meg. A mostani bejelentés nyomán, azoknál a betegeknél indokolt az NRAS vizsgálata, akiknél a KRAS génben nem mutattak ki génhibát.

Az új gén vizsgálata Magyarországon is elérhető a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központban.  A budapesti laboratóriuman a magyar betegek ugyanakkor férhetnek hozzá a tudományos kutatások eredményeihez, a terápiás lehetőségekhez, mint az amerikai betegek. Jelenleg a KPS-ben több olyan gén vizsgálatára van lehetőség, amelyek segíthetik a daganatok célzott kezelését.

Rovatok