Index Vakbarát Hírportál

Új gyógyszer a bőrrák ellen

2013. június 3., hétfő 17:00

A betegek 38 százalékánál szorítja vissza a daganatot egy új gyógyszer; ez áttörést hozhat a bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma gyógyításában. A lambrolizumab nevű hatóanyag első teszteredményeit a New England Journal of Medicine közölte. Azoknak a pácienseknek, akik a legnagyobb dózist kapták, 52 százaléka pozitívan reagált a szerre. A készítmény a PD-1 fehérjét blokkoló gyógyszerek új osztályához tartozik: ez a molekula akadályozza meg, hogy az immunrendszer azonosítsa és megtámadja a rákos sejteket.

Az új gyógyszert kifejlesztő Merck adatai az előrehaladott melanóma lambrolizumabos kezelésének első klinikai teszteléséből származnak. 135 beteget három, a szert különböző dózisban kapó csoportba osztottak. A 12 hetes kezelés után a páciensek 38 százalékának igazoltan javult az állapota. A csoportok között azonban jelentősek voltak az eltérések: a legalacsonyabb dózist szedőknek mindössze 25 százaléka, a legmagasabb adagot kapóknak viszont 52 százaléka reagált pozitívan a kezelésre. Utóbbiak 10 százalékának szervezete adott úgynevezett teljes választ, azaz a kezelés utáni felvételek nem mutatták ki náluk a rákot.

A tanulmány a mellékhatásokról is beszámolt: az ezzel foglalkozó részben fáradtságról, lázról, bőrpírról, sápadtságról és izomgyengeségről írnak. A betegek 13 százalékánál jelentkeztek komolyabb mellékhatások, mint tüdő- vagy vesegyulladás, illetve pajzsmirigyproblémák. A kutatást vezető Antoni Ribas szerint az összes eddig kipróbált szer közül erre reagált tartósan legjobban a melanóma, ráadásul a páciensek túlnyomó többségénél nem jelentkeztek komolyabb mellékhatások.

Rovatok