Index Vakbarát Hírportál

Új emberi testrészt fedeztek fel

2013. június 13., csütörtök 11:58

Egy kutatócsoport felfedezett egy eddig ismeretlen réteget az emberi szemben. A Dua-hártyának (Dua's layer) nevezett testrész mindössze 15 mikron vastag. A most felfedezett új hártya a szaruhártya hátsó részén található; ez az áttetsző szövetrész a szem elején fekszik, és a beérkező fény fókuszálását segíti elő.

A kutatók egy szaruhártya-átültetés során bukkantak rá a hártyára; az eljárás közben apró légbuborékokat fecskendeztek a szembe, hogy elkülönítsék a különböző hártyákat, majd elektronmikroszkóppal vizsgálták meg őket. Ekkor fedezték fel, hogy egy eddig ismeretlen réteg is található a vizsgált testrészben.

Az új réteg a felfedezőjéről, Harminder Duáról, a Nottingham Egyetem kutatójáról kapta a nevét. Dua szerint az új felfedezés nemcsak azt fogja megváltoztatni, amit a szemészek tudnak a testrész anatómiájáról, de a jövőbeli műtéteket is biztonságosabbá és egyszerűbbé teheti. Dua elmondta, hogy a szemet olyan fertőzések is megbetegíthetik, amiket épp ennek a hártyának a jelenléte, hiánya vagy sérülése okozhat.

A Dua-hártyát feljegyezték a szem szaruhártyájának korábban is ismert rétegei közé. Ezekből korábban ötöt különítettek el: a szaruhártya felső hámrétegét, az epitheliumot; a Bowman-hártyát; a szaruhártya-strómát; a Descemet-membránt; valamint az endotheliumot, a szaruhártya leghátsó rétegét. A Dua-hártya a szaruhártya-stróma és a Descemet-membrán között található.

Rovatok