Index Vakbarát Hírportál

Betilthatják az e-cigit?

2013. június 18., kedd 13:12

Hatvan éve bizonyította be a brit Richard Doll, hogy a dohányzás káros, és a tudósok azóta azt is kiszámolták, hogy a 20. században a cigaretta több embert ölt meg, mint a kor háborúi összesen, és a 21. században is miliárdnyi életet követel majd. A különböző országokban szabályozással, adókkal, és néhány helyen tiltással próbálják visszaszorítani a dohányzást, a leszokást segítő módszerekre pedig iparág épült.

A nikotinos rágó és a ragtapasz viszonylag régi és jól bevált módszerek, de az e-cigaretta még újnak számít a piacon. Most körülbelül 1,3 millió brit szívja, akik évi 100 millió fontot költenek rá. Ez már a jogszabályalkotóknak is elegendő ok arra, hogy siessenek.

Az EU dohánytermék-direktívája újragondolná hozzáállását az e-cigihez, és gyógyszernek minősítené. Ez akár azt is jelentheti, hogy 2016-tól a tagállamokban gyakorlatilag tiltott lesz a használata, és ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd rá, mint bármilyen más új gyógyszerre, beleértve a drága háromlépcsős teszteket. Természetesen az általános irányelveket az egyes országok eltérően kezelnék: míg Franciaország és Németország tiltana, Angliában a klinikai próbákra sem biztos, hogy sor kerülne.

Az e-cigaretta nem ártalmatlan, habár azt senki sem tagadja, hogy a hagyományos dohánytermékekhez képest elenyésző bajt okozhat. A dohányfüst helyett ez tiszta nikotint ad, amit egy melegítő kapszula old fel. A nikotin viszont egy függőséget okozó anyag, amely emeli a vérnyomást, habár legalább nem rákkeltő. Ennél problémásabbak lehetnek az e-cigihez használt oldószerek, például a propilén-glikol, de egyelőre ennek sem bizonyított a káros hatása.

A e-cigikkel kapcsolatos legnagyobb félelem a Telegraph szerint tehát az, hogy kapudroggá, pontosabban kapucigivé válhat, és egyre több fiatalt szoktathat rá a dohányzásra. Mivel olcsó és könnyen hozzáférhető, a hagyományos cigarettával ellentétben a bárokban és a repülőgépeken is engedélyezett, az ex-dohányosokat is visszacsábíthatja a szívásra.

Ahogy minden más dohányóriás, úgy a British American Tobacco is készít leszokást segítő termékeket. A cég tudományos igazgatója a Telegraphnak elmondta, ezekre a készítményekre általában sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre. Dr. Chris Proctor szerint ugyanakkor egyértelmű, hogy ezek gyártását támogatni kell, hiszen sokkal kevésbé ártalmasak a cigarettánál. Az ASH nemdohányzó egyesület szerint szintén támogatandó az e-cigi, és arra sincs bizonyíték, hogy a gyerekek szívesebben nyúlnának érte, mint a tiltott szerekért.

Rovatok