Index Vakbarát Hírportál

Életében először hallott a hároméves kisfiú

2013. június 20., csütörtök 14:00

Életében először hallhatott hangokat az a hároméves kisfiú, aki teljesen süketen született. Első reakcióit videóra vették. Grayson Clampnek hiányoznak a hallóidegei, amelyek segítségével a fülbe beérkező információk az agyba jutnak, ami a fülbe érkező rezgéseket értelmezhető jelekké alakítja.

Életében először hallott a hároméves kisfiú

A szülők, Len és Nicole már sok mindent kipróbáltak, próbálkoztak hallóideg-implantátummal is, de az nem segített. A megoldást a az amerikai Chapel Hill-i UNC Hospitals gyerekeknek szóló friss kutatása jelentette. Grayson az első gyerek az Amerikai Egyesült Államokban, aki kipróbálhatta úgynevezett agytörzsi implantátumot.

Az agyba ültetett mikrocsip segítségével a gyerek agya már képes feldolgozni és felismerni a hangokat, amelyek a hallójáratokon keresztül jutnak el hozzá. „Nem tudjuk pontosan, milyen érzés ez neki. Nem tudjuk pontosan, mit hall. Az agya most próbálja megszervezni magát, hogy felismerje a hangokat” – mondta az anya.

A szülők új szerepben találták magukat: meg kell tanítaniuk fiuknak, hogyan ismerje fel a hangokat. Az első bekapcsolásról készített videóból egyértelműen kiderül, hogy valamit mindenképpen hall az implantátum segítségével: apja azt mondja neki, szeretlek fiam – ő pedig meglepett tekintettel reagál, kapkodja a fejét ide-oda. Egyelőre nem tudja értelmezni amit hall, ezért továbbra is jeleléssel kell segíteni, hogy összekösse a hangokat, szavakat a jelentésekkel.

Rovatok