Index Vakbarát Hírportál

Boldogtalanná tesznek a célok?

2013. június 30., vasárnap 12:56

Egy holland intézet által összegyűjtött kutatások meglepő eredményekre jutottak: a célok nem tesznek boldoggá, egy kevés alkohol és a politikai aktivitás viszont igen, a jó kinézet pedig jobban boldogítja a férfiakat, mint a nőket. A munkahelyi ingázástól érdemes tartózkodni.

Egy rotterdami intézet által gyűjtött tanulmányok szerint van arra mód, hogy boldogabbá tegyük az életünket, azonban az út nem mindig úgy néz ki, ahogy elsőre elképzelnénk - számol be a kutatásokról a BBC.

Ruut Veenhoven professzor, a World Happiness Database igazgatója saját kutatásában enyhe negatív korrelációt talált aközött, ahányszor az emberek spontán elkezdtek célokról beszélni, és a boldogságuk szintje között - vagyis átlagosan minél többször említett valaki célokat, annál kevésbé volt boldog, bár az összefüggés nem volt erős.

A professzor szerint bár általában azt feltételezzük, hogy célok kellenek a boldog élethez, a tapasztalatok vegyesek. Erre elsősorban az lehet a magyarázat, hogy a boldogtalan emberek inkább vannak tisztában a céljaikkal, mivel meg szeretnék változtatni az életüket.

Az összegyűjtött tanulmányok egyik legérdekesebb következtetése, hogy nem találtak összefüggést a boldogság és aközött, hogy valaki lát-e értelmet az életében. Ugyanakkor fontosnak tűnik az aktív időtöltés, a tanulmányok szerint ugyanis ez növelte leginkább a boldogsági szintet.

Az eredmények szerint általában boldogabbak azok, akik hosszútávú kapcsolatban élnek, akik aktívan foglalkoznak a politikával, akik aktívak a munkahelyükön és a szabadidejükben, akik eljárnak vacsorázni, és akiknek szoros barátságaik vannak. Ugyanakkor a barátok száma és a boldogság között már nincsen összefüggés.

Meglepőbb, hogy a gyereknevelés csökkenti a boldogságot, viszont boldogabbá válunk, amikor felnőnek és elköltöznek, boldogabbak azok, akik mérsékelten fogyasztanak alkoholt, mint azok akik semennyit nem isznak, a férfiak boldogabbak az olyan társadalmakban, ahol a nők egyenlőbbek, és a jó megjelenés érzése jobban növeli a férfiak, mint a nők boldogságát.

Ugyanakkor érdemes elkerülni az ingázást a munkahelyünkre, egy 2004-es német kutatás ugyanis erős kapcsolatot talált a munkába utazás időtartama és a boldogság között: azok, akik egy órát utaztak reggelente, szignifikánsan boldogtalanabbak voltak azoknál, akik nem ingáztak, és ezért még a magasabb fizetés sem kárpótolta őket.

Rovatok