Index Vakbarát Hírportál

Rekordméretű kutatás a népbetegségekről

2013. július 1., hétfő 18:39

Az eddigi legnagyobb, 200 ezer lakosra kiterjedő egészségügyi felmérésbe kezdenek Németországban, hogy visszaszoríthassák a milliókat érintő népbetegségeket. A szövetségi kutatási minisztérium hétfőn jelentette be, hogy jövő év elejétől négyszázezer, véletlenszerűen kiválasztott német polgár kap meghívó levelet, hogy részt vegyen a kutatásban.

A tanulmányhoz több mint húsz éven át fogják gyűjteni az adatokat a gének, a környezeti hatások, a szociális viszonyok és az életmód hatásairól a cukorbaj, az emlékezetromlás, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásáról. Joanna Wanka német kutatási miniszter együttműködésre kérte fel az ország lakóit; mint elmondta, a kutatást az egészségesebb élet érdekében végzik.

A résztvevők először a 18 kutatási központ egyikében orvosi vizsgálaton esnek át, majd kikérdezik őket szokásaikról, életmódjukról is. Négy-öt év múlva újabb vizsgálatra hívják be őket. A 210 millió euróba kerülő kutatásban tizenhárom egyetem is részt vesz. A minisztérium mellett a 14 tartomány és a Helmholtz Kutatóközpontok is a finanszírozók között lesznek. A részvétel önkéntes, és a résztvevők arról is szabadon dönthetnek, hogy meg akarják-e ismerni a kapott kutatási eredményeket.

Rovatok