Index Vakbarát Hírportál

Magas vérnyomást okoz a repülőgépzaj

2013. július 3., szerda 13:17

Mainzi és amerikai kutatók igazolták az éjszakai repülőzaj és a magas vérnyomás közötti biológiai összefüggést. A Mainzi Egyetemi Klinika kutatói 75 személy részvételével végeztek egy tanulmányt. Ebben megállapították, hogy a lárma fokozza az adrenalin stresszhormon termelését és befolyásolja az érrendszer működését.

Thomas Münzel, a kutatás vezetője elmondta, hogy a repülők zaja magas vérnyomást, szívinfarktust és szélütést okozhat, de eddig nem ismerték ennek az okát. A tudósok szeretnék, ha az eredményeiknek politikai következményei lennének.

A vitamin nem segít

A vizsgálat során 75 egészséges férfi és nő élt át alvás közben, saját hálószobájában átlagosan 60 decibeles repülőzajt. Az egyik csoport éjszakánként 30 átrepülésnyi terhelést kapott, a másik csoport 60-at. A kontrollcsoport csendben pihenhetett. A kutatók eközben infrakamerával filmezték az önkénteseket; az érrendszerük működését ultrahang követte. Az adatok szerint a robaj a keringési rendszer megzavarásával növelte a vérnyomást.

A tudósokat meglepte, hogy az ember nem szokik hozzá a repülők éjjeli lármájához. A 30 repülésnyi zajjal terhelt éjszakákat a kutatásban hatvan repüléses éjjelek követték, ami sokkal rosszabb érrendszeri működést eredményezett. Münzel szerint ez arra utal, hogy a nagyobb zajterhelés nem szoktat hozzá a repülőgépzajhoz, de növeli a keringési zavarok mértékét. A tanulmány szerint az érrendszeri ártalmakon segít a C-vitamin, mivel megköti a zajártalom miatt a vérben képződött szabad gyököket. Frank Schmidt, a tanulmány egyik szerzője szerint ez nem jelenti azt, hogy a légi közlekedés okozta probléma vitaminterápiával megoldható.

Az új légi útvonalak és a frankfurti repülőtér újabb kifutójának átadása miatt nagyjából két évvel ezelőtt lényegesen emelkedett a Rajna-Majna-vidék zajterhelése. A Német Környezetvédelmi Hivatal márciusi felmérése már kimutatta, hogy a repülés robaja fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A témáról további tanulmányokat is készítenek: a több egyetem és intézet bevonásával folyó Norah-kutatás a közlekedési zajártalmak hosszú távú következményeit, a Mainzi Egyetem orvosai a szívbetegekre gyakorolt hatásait vizsgálják.

Rovatok