Index Vakbarát Hírportál

Malária elleni védőoltást fejlesztettek

2013. július 3., szerda 18:53

Az ABC rádióban közölték a hírt, hogy ausztrál kutatók olyan oltóanyagot fedeztek fel, amely hatékonyan védheti az embert a malária többféle variánsa ellen. A kutatók egereken végzett kísérletsorozata kimutatta, hogy az oltás a betegség többféle változata ellen is védettséget nyújt.

Michael Good, a queenslandi Griffith Egyetem kutatója elmondta, hogy a vakcina hatására a fehérvérsejtek támadásba léptek a malária vörös vértestekben megbúvó kórokozói ellen, és egyetlen oltás is komoly védettséget nyújtott a malária különböző fajtái ellen. Good szerint ha a fehérvérsejteket arra stimulálják, hogy legyőzzék a maláriát, megtanulják felismerni azt a fehérjét, melyet a parazitából vontak ki.

A kutatók szerint ez az első olyan oltóanyag, mely a betegség kettőnél többféle kórokozója ellen is hatásosnak bizonyult, ráadásul olcsó és könnyen előállítható. Feltételezik, hogy az oltás az embert is megvédheti a maláriától. Ez különösen hasznos lesz egyes szegény országokban, ahol a betegség évente ezrek halálát okozza. Good azonban óvatosságra int: szerinte előbb bizonyítani kell, hogy az oltóanyag az ember esetében is hatásos.

Az Egészségügyi Világszervezet becsült adatai szerint 2010-ben 219 millió embert fertőzött meg a kórokozó, és 660 ezer halálozás történt, főként öt évesnél fiatalabb afrikai kisgyermekek körében.

Rovatok