Index Vakbarát Hírportál

Hét óra alvással elkerülhető a szívbaj

2013. július 4., csütörtök 15:37

Egy hosszú távú európai kutatás szerint a legalább hét órás éjszaki alvás erősíti az egészséges életmód szívvédő hatásait. A kutatók megállapították, hogy a hosszú alvás 24 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri zavarok (CVD) kialakulásának kockázatát. A rizikófaktor tovább is csökkenthető: aki például abbahagyja a dohányzást, kevesebb alkoholt fogyaszt, rendszeresen mozog és egészségesen étkezik, az már 83 százalékkal mérsékli az egészségügyi kockázatot.

Az European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az alvás ugyanolyan fontos, mint a fenti életmódtényezők, mivel megelőzhetik a a szív- és érrendszeri eredetű halálozást.

Egy holland kutatócsoport 10-14 éven át megfigyelés alatt tartott majdnem 18 ezer, 20-65 éves embert, hogy a krónikus betegségek kialakulásának esélyét vizsgálják náluk. A kutatás végére 607 ember szenvedett szívbetegségtől, vagy esett át szélütésen, és 129-en haltak meg. Az eredmények szerint azoknál, akik mind a négy  életmódtanácsot követték, 57 százalékkal alacsonyabb volt a CVD kockázata, és 67 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy szívroham áldozatává váljanak. A legalább hétórás éjszakai alvás az egészséges életmód védőhatásait fokozta: 65 százalékkal mérsékelte a CVD, és 83 százalékkal a szívproblémák okozta halálozás kockázatát.

Monique Verschuren, a kutatás vezetője, a holland Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet munkatársa szerint az alvást a szív- és érrendszeri betegségek rizikócsökkentő tényezői közé kell sorolni. A kutatás bebizonyította, hogy a jó éjszakai álom és a helyes életmód védi a szívet. Doireann Maddock, a Brit Szív Alapítvány szakértője szerint nem érdemes kétségbeesni: a tudósok nem azt állítják, hogy az álmatlan éjszakák szívbajt okoznak.

Rovatok