Index Vakbarát Hírportál

Őssejtekből készítettek májat

2013. július 4., csütörtök 15:46

A világon először sikerült működő emberi májat létrehozniuk pluripotens őssejtekből japán tudósoknak. A kutatók szerint a sikeres kísérlet új utat nyithat az emberi szervek mesterséges kitenyésztése előtt.

A Jokohamai Városi Egyetem kutatócsoportja bőr- és vérsejtekből kivont őssejteket programozott újra. Miután ezeket más, egy fejlődő emberi embrióban megtalálható sejtekkel kombináltak, diverticulum hepaticumot, vagyis májjá fejlődni képest sejteket hoztak létre. Ezeket májelégtelenségben szenvedő egerekbe ültették be; az új sejtek az állatokban normálisan működő májjá változtak.

A kutatók a Nature-ben jegyzett tanulmányban megjegyezték: úgy tudják, ez az első eset, hogy működő emberi szervet hoztak létre pluripotens őssejtekből. A japán kutatók szerint a módszerrel akár tíz éven belül új májat hozhatnak létre, laboratóriumi körülmények között. Más kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy bár ez jelentős áttörés, a gyakorlati alkalmazási még hosszú az út.

A kutatócsoport a mostani kísérlettel párhuzamosan más szervek mesterséges létrehozásával is kísérletezni kezdett; most vesét és hasnyálmirigyet próbálnak kitenyészteni hasonló módszerrel.

Rovatok