Index Vakbarát Hírportál

A Gattaca világát hozzák el az új lombikbébik

2013. július 8., hétfő 16:50

Megszületett az Amerikai Egyesült Államokban az első olyan lombikbébi, akit úgy szűrtek, hogy egy új eljárással a teljes genetikai állományát elemezték. Connor Levy május 18-án született, miután egy philadelphiai pár elküldte lombikembrióik sejtjeit egy oxfordi specialistának, aki megvizsgálta, előfordulnak-e genetikai rendellenességek. A folyamat segítségével a megtermékenyítő klinikán dolgozó orvosok kiválaszthatták azokat az embriókat, amelyeknek megfelelő volt a kromoszómaszámuk. Ezzel sokkal nagyobb esélye lett annak, hogy egészséges gyerek születik.

A hagyományos kezelést követően a pár 13 lombikbébiből választhatott, amelyeket öt napon keresztül tenyésztenek az orvosok, majd mindegyikből sejtmintát vesznek és elküldik genetikai vizsgálatra. A tesztek alapján a legtöbb embrió egészségesnek tűnt, valójában azonban csak háromnak volt meg a rendes kromoszómaszáma.

Ez a születés megmutatta, hogy az újgenerációs szekvenálás (next-generation sequencing - NGS), amelyet azért fejlesztettek ki, hogy az ember teljes genomját gyorsan és olcsón elolvassa, át fogja alakítani az embriók kiválasztását a megtermékenyítő klinikákon.

A tudósok ebben az esetben csak a kromoszómákat vizsgálták (ezek tartják a géneket), ezzel a technológiával hamarosan a teljes genomot lehet vizsgálni, így még biztosabb lesz a választás. Az orvosok kiszámolhatják majd, milyen eséllyel lesznek a születő gyermeknek különböző betegségei, például rák, szívbetegség vagy Alzheimer-kór. Vagyis megvalósulhat az  a jövő, ami több sci-fiben, például a Gattaca című filmben is megjelenik.

Az anya és az apa életkorával együtt egyre nő annak esélye, hogy hibás kromoszómaszámú lesz az embrió. A húszas éveikben járó nőknél tízből egy embrió lehet sérült, a negyveneseknél a hiba esélye már 75 százalék. A legtöbb ilyen magzat nem fejlődik ki a méhben, hanem a terhesség vetéléssel végződik. Akik mégis megszületnek, azok nagy eséllyel valamilyen genetikai rendellenességgel jönnek világra, például Down- vagy Turner-szindrómával.

A második ilyen módszerrel átvizsgált baba augusztusban születhet meg a New York University klinikáján.

Rovatok