Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges megtermékenyítés olcsón

2013. július 8., hétfő 20:08

A korábbi költségek töredékébe kerülhet a mesterséges megtermékenyítés abban a laborban, amelyet a fejlődő országok számára fejlesztettek ki belga tudósok.

A Reprodukció és Embriológia Európai Társaságának (ESHRE) éves ülésén mutatták be Londonban egy új, mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó labort. A fejlett országokban egy ilyen labor kialakításának költsége másfél és hárommillió euró között mozog, de az új labor költsége kevesebb mint 300 ezer euró. Ezekben az intézményekben a mesterséges megtermékenyítés csupán 200 euróba kerül; ez 10-15 százaléka annak, amit eddig fizetniük kellett a gyermekre vágyó pároknak.

A technikát már korábban tesztelték Belgiumban. A szakértők szerint az új eljárással hasonló eredményt lehet elérni, mint a drágább laborokban. A fejlesztők szerint eddig 12 olyan baba jött világra, akinek az embrióját az új laborban hozták létre. A kutatók úgy tudták csökkenteni az árakat, hogy lemondtak az embriók számára kialakított mesterséges széndioxid-inkubátorról, az orvosi gázok bevezetését szolgáló külön rendszerről és a levegő tisztításáról.

Termékenységi esélyegyenlőség

Elke Klerkx, a belgiumi Genkben lévő kutatóközpont munkatársa szerint az első eredmények azt bizonyítják, hogy a fejlődő országok számára kialakított, leegyszerűsített rendszerek megfizethető és sikeres megoldást nyújtanak a meddőség kezelésére, ha a lombikbébi-beavatkozás az egyetlen lehetőség. Ez áttörés az emberi jogok, az egyenlőség és a társadalmi igazságosság terén, annak ismeretében, hogy a terméketlenség a fejlődő országok egyik leginkább elhanyagolt egészségi problémája.

A lombikbébi-beavatkozás során a petesejtet egy kémcsőben termékenyítik meg a spermiummal. Az így kialakuló embriót beültetik az anyaméhbe. Az 1978-ban született első lombikbébi, Louise Brown világrajövetele óta már több mint ötmillió gyermek köszönheti életét a mesterséges megtermékenyítésnek.

A fejlődő országokban a magas költségek gátolnak meg sok nőt abban, hogy igénybe vegye a technikát, márpedig sok fejlődő országban megbélyegzik azokat az asszonyokat, akik nem tudnak gyermeket világra hozni.

Rovatok