Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az őssejtes légcsövet kapott lány

2013. július 10., szerda 12:00

Meghalt az a légcső nélkül született kislány, akinek három hónappal ezelőtt saját őssejtjeiből kitenyésztett légcsövet ültettek be: a két esztendős Hannah Warren a világ legfiatalabb páciense volt, aki biotechnológiával előállított légcsövet kapott. Hannah olyan ritka rendellenességgel jött a világra, amely megakadályozta a légcsöve kifejlődését. Világszerte nagyjából minden 50 ezer gyermekből egy születik ilyen fogyatékossággal.

A 2010-ben Dél-Koreában született Hannah a műtétet megelőzően nem volt képes egyedül lélegezni, inni, enni és nyelni sem. Április elején azonban kilencórás úttörő jelentőségű operációt hajtottak végre rajta a peoriai Illinois Gyermekkórházban.

A beavatkozás során Hannah a saját csontvelőjéből kivont őssejtekből készült légcsövet kapott. Az őssejteket a kislány csípőcsontjába szúrt speciális tű segítségével vonták ki, majd a szervezetbe könnyen beépülő anyagból alkotott csőre, mint egyfajta állványzatra telepítették őket. Ezt követően a sejteknek alig egy hétre volt szükségük a szaporodásához és a 7,62 centiméteres légcső létrehozásához.

A műtét sikeres volt és a kislány életében először képes volt magától lélegezni. Az operációt a stockholmi Karolinska Intézet fül-, orr- és gégerészlegének professzora, Paolo Macchiarini és az Illinois Gyermekkórház egyik sebésze végezte. A beavatkozást követően azonban a kislány szervezete "nem volt képes legyőzni azokat az egészségi problémákat, amelyeket kezelése előrehaladtával azonosítottak nála" - húzta alá közleményében az intézmény. Hannah, aki augusztusban lett volna három éves, helyi idő szerint szombaton halt meg.

"Az új légcsöve jól teljesített, ám a tüdeje az egész jótól fokozatosan romlott először a gyenge, majd a rossz működésig" - mondta a Warren-házaspár.

Rovatok