Index Vakbarát Hírportál

Aki tovább dolgozik, nem fog elbutulni

2013. július 15., hétfő 18:32

Egy francia tanulmány azt írja, van összefüggés a szellemi leépülés és a munkában töltött idő között. A kutatók szerint minden, munkával töltött év nyugdíjas korban 3,2 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

A kutatók több mint 429 ezer dolgozó adatait elemezték; köztük voltak kézművesek, pékek és bolttulajdonosok is. Az alanyok átlagosan 74 évesek voltak, és 12 éve nyugdíjban voltak. Hogy kizárják annak lehetőségét, hogy a mentális hanyatlás az oka annak, hogy az emberek korán nyugdíjba mennek, a szakértők kizárták a kutatásból azokat, akiknél demencia alakult ki a nyugdíjazás utáni 5-10 évben.

A vizsgált személyek 3 százalékánál mutatkoztak a mentális leépülés jelei, de a betegség kialakulásának a kockázata annál kisebb volt, minél később mentek nyugdíjba. Carole Dufouil, a francia kormány egészségügyi kutatóintézetének (INSREM) tudósa szerint a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az embereknek olyan hosszan kell dolgozniuk, amilyen hosszan csak akarnak, mivel ennek egészségi előnyei vannak.

Franciaországban folynak a világon a legszélesebb körű Alzheimer-kutatások – részben azért, mert Nicolas Sarkozy korábbi francia államfő kiemelt célként jelölte meg a kór tanulmányozását. A világon 35 millió ember szenved demenciában, amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. Nem tudni, hogy mi okozza a szellemi leépülést, és nincs gyógymód sem a betegségre, sem a betegség lelassítására.

Rovatok