Index Vakbarát Hírportál

Egy antibiotikum megöli a lépfenét

2013. július 22., hétfő 11:41

Amerikai kutatók felfedeztek egy tengeri mikroorganizmusból származó antibiotikumot, amely képes megölni a gyilkos antraxbaktériumot (Bacillus anthracis) és más kórokozókat, például a meticillinrezisztens Staphylococcus aureust. William Fenical és kollégái a San Diegó-i University of California, Scripps Institution of Oceanography kutatói először gyűjtöttek be Streptomyces sp-t, egy olyan tengeri mikroorganizmust, amely megtermeli ezt az vegyületet.

A spektroszkópia nevű elemzőtechnikával megejtették a szokatlan szerkezetet egy  Streptomycessp.-ből izolált molekulából. Az Anthracimycinnek elnevezett vegyületről kiderült, hogy megöli a lépfene baktériumát és a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA).

„A felfedezés valódi fontosságát az adja, hogy az Anthracimycinben új és egyedi kémiai struktúrát találunk. A mostani eredmény egy alapkutatás, amely teszteléssel, fejlesztéssel új gyógyszerhez vezethet" – mondta Fenical, a tanulmány egyik szerzője az Angewandte Chemie nevű szaklapnak. Már most is rengeteg, antraxot megölő antibiotikumot ismerünk, ezek azonban az emberre is ártalmasak, ezért nem jelent egyből megoldást egy ilyen felfedezés.

A teljesen új antibiotikus vegyületek felfedezése manapság már eléggé ritka. A mostani eredmény megerősíti, hogy a ez a tengeri baktérium genetikailag és kémiailag is egyedülálló. „A felfedezés megerősíti, hogy az óceánok és más, még felfedezetlen területek hatalmas erőforrását jelentik az új anyagoknak, amelyek egyszer betegségek gyógyításához vezethetnek" – fogalmazott a kutató.

Rovatok