Index Vakbarát Hírportál

Hideg sapka kemós kopaszodás ellen

2013. július 24., szerda 16:59

Susan Melin, az amerikai Wake Forest Baptist Medical Center onkológusa szerint a kemoterápiára beutalt páciensek leggyakoribb kérdése nem az, hogy meggyógyítja-e őket, hanem, hogy elvesztik-e a hajukat. Amerikai kutatók most egy olyan hűtött sapkán kísérleteznek, amely csökkentheti a hajhullást. A DigniCapet olyan gépekhez kötik, amelyek öt Celsius-fokra hűtik. Az ötlet az, hogy a fejbőr vérkeringésének lassításával csökkenthetik az oda bejutó kemoterápiás gyógyszerek mennyiségét, ami így kevésbé roncsolja a hajat.

Sapkákat már használják Európában és Kanadában, de az Associated Press hírügynökség szerint még nem tanulmányozták eléggé: nem tudni, hogy biztonságosak, megfelelően működnek-e, sőt az amerikai jóváhagyásért felelős Food and Drug Administration még nem is engedélyezte. Ha a kísérletek kimutatják, hogy a sapkák működnek, akár biztosítással is igényelhető lesz majd az eszköz. Néhány rákklinikán már ma is bevihetik a páciensek a sajátjaikat, ha az orvosok beleegyeznek.

A legnagyobb biztonsági kockázatot az jelentheti, hogy a a rák megmarad a fejbőrben, mivel oda kevesebb jut a gyógyszerből. Viszont ezen a területen nagyon ritkák a rákos megbetegedések. Az amerikai tesztek most nyáron kezdődnek korai stádiumos mellrákos pácienseken.

Rovatok