Index Vakbarát Hírportál

Nem sújtja a briteket a hererák

2013. július 29., hétfő 14:36

Évente körülbelül 2300 új hererákos megbetegedést diagnosztizálnak Nagy-Britanniában. A Brit Rákkutató Intézet friss adatai szerint szinte minden heredaganatos beteg meggyógyul a szigetországban. 1970 óta egyharmaddal nőttek a túlélési esélyek, és a betegséggel kezeltek 96 százaléka ma már felgyógyul a rákból. Negyven éve a páciensek kevesebb mint 70 százaléka élte túl a hererákot. A túlélési esélyek javulása nagyrészt a cisplatin nevű kemoterápiás szernek köszönhető, amelyet hólyag-, tüdő- és petefészekrák kezelésére is alkalmaznak.

A rák más fajtáitól eltérően a hererák viszonylag fiatal korban jelentkezik. Ez a leggyakoribb a rosszindulatú daganatok közül a 15-49 éves férfiak körében. Harpal Kumar, a Brit Rákkutató Intézet igazgatója elmondta, hogy a brit tudósok által kifejlesztett cisplatin a rákkutatás egyértelmű sikertörténete. Majdnem minden férfinak segít legyőzni a hererákot, és jól példázza, mit lehet elérni célzott kutatással.

A hererák leggyakoribb korai tünete a csomó vagy duzzanat az egyik herén. A Rákkutató Intézet információs szolgálatának vezetője, Martin Ledwick arra kérte a férfiakat, figyeljenek oda ezekre a jelekre. Ugyan a csomókról legtöbbször kiderül, hogy nem rosszindulatú daganat okozza őket, fontos, hogy a tüneteket a lehető legkorábban vizsgáltassák ki, mivel a gyógyulás is így a legvalószínűbb.

Rovatok