Index Vakbarát Hírportál

Berobban a herpesz a sejtekbe

2013. július 31., szerda 10:33

A száj szélén megjelenő fájdalmas sebet okozó herpeszvírus hatalmas, az autók gumiabroncsában lévő nyomás nyolcszorosát is elérő belső nyomás szabadjára eresztésével löki be a saját, fertőző DNS-ét az emberi sejtekbe, mutatták ki tudósok egy vizsgálat során. A módszer nem ismeretlen, de a HSV-1 nevű vírus az, amiről kiderült, hogy az emberben is alkalmazza.

Az Alex Evilevich professzor és kollégái által megfigyelt megoldás egyszerű, mégis bámulatos. A hatalmas nyomás ugyanis abból ered, hogy a vírus dns-spirálja négyszázszor hosszabb, mint az azt körülvevő fehérjeburok (kapszid) átmérője. A beszorított örökítőanyag így szinte szétfeszíti a vírust.

Miután a HSV-1 bejut a gazdasejtbe, egészen a sejtmagig lopódzik, ott a magpórusok valamelyikén keresztül lövi be a fertőző genomot a maghártyán belülre.

A módszert az emberre veszélyes mind a nyolc herpeszvírus-alfaj használja, így a kutatás segítségével az ellenszergyártók olyan megoldásokat fejleszthetnek ki, ami a fertőzés konkrét módjának akadályozásával védi meg az embereket a betegségektől.

Rovatok