Index Vakbarát Hírportál

Ultrahanggal védik a vesét műtét alatt

2013. augusztus 2., péntek 10:48

Egy kutatás szerint az ultrahang-terápia megóvhatja a veséket a leggyakoribb szövődményektől, amik kezelés hiányában csak műtéttel gyógyítható betegségek kialakulásához vezethetnek.

A Journal of American Society of Nephrology szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók leírták, hogy a kísérlethez egereket használtak, de úgy látják, az eljárást az embereken is alkalmazni lehetne, mert az akut veseelégtelenség kezelése rutineljárásnak számít. A szakértők szerint ezzel az eljárással új terápiás módszereket lehetne bevezetni.

Az akut veseelégtelenség nem más, mint a vesék hirtelen leállása; ez könnyen kialakulhat olyan betegekben, akik tüdőgyulladásuk, hasmenésük vagy szívrohamuk volt. A rendellenesség nagyobb beavatkozások, például szívműtétek után is felléphet, mivel a műtét a vesék normális véráramlását is befolyásolja. Ezt azért is érdemes elkerülni, mivel a betegségnek csak néhány kezelési módja van.

Egerek és emberek

A Virginia Egyetem kutatói mesterséges altatásban tartott egereken kísérleteztek az ultrahanggal. Az állatokat klinikai képalkotó eszközökkel figyelték 24 órán át, mielőtt leállították a veséjük vérellátását. A kutatók megfigyelték, hogy az ultrahanggal kezelt egerek veséje egészséges maradt, miután helyreállították a vérkeringésüket, míg a többi kísérleti állatnál súlyos vesekárosodást mutattak ki.

A tanulmány szerint az ultrahang azért védheti meg a vesét, mert gyulladáscsökkentő anyag termelésére ösztönzi a lépet, ami megvédi a vesét a beavatkozás közben. Dr. Mark Okusa, a tanulmány vezető szerzője szerint az eljárás egyszerű, hatékony és nem mérgező, így jól használható az akut veseelégtelenség megelőzésére. Okusa úgy tudja, ezt eddig még senki nem állapította meg. A kutatók feltételezik, hogy a veseelégtelenséghez vezető mechanizmusok a tüdő, a szív és a máj megbetegedéséhez is vezethetnek, így az eljárást akár más műtéteknél is használni lehetne.

Donal O'Donoghue, a Nemzeti Klinika egykori igazgatója szerint az eredmények azt sugallják, hogy lehetnek más megelőzési stratégiák is a gyógyszereken, illetve a műtétekhez használt lúgos folyadékon kívül; jelenleg ezeket használják a szövődmények megelőzéséhez.

Rovatok