Index Vakbarát Hírportál

Csökken az elhízott kisgyerekek aránya

2013. augusztus 7., szerda 16:38

Az amerikai egészségügyi hatóság friss jelentése szerint több évtizedes növekedés után először mutatott enyhe csökkenést az elhízott kisgyermekek aránya. A megfigyelés több amerikai szövetségi államban is érvényes az alacsony jövedelmű családoknál. Ugyanakkor nyolc óvodáskorú amerikai gyermekből egy még mindig túlsúlyos, és arányuk magasabb a szegénységtől leginkább sújtott fekete és spanyol ajkú lakosság körében. Jobb módú családok óvodás korú gyermekeiről nehezebb adatot gyűjteni, ám szakértők szerint több a túlsúlyos az alacsonyabb jövedelmű rétegekben.

A felmérés során 12 millió kisgyermek testtömeg-indexét (BMI) vizsgálták. A kutatók 40 államot vizsgáltak meg; ezek közül 18-ban regisztráltak csökkenést a 2-4 éves gyerekek körében. A 2008-2011 közötti időszakban az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) 19 államban és Puerto Ricóban nem észlelt lényeges változást, és három államban növekedés volt. Florida, Georgia, Missouri, New Jersey és Dél-Dakota államokban figyelhető meg a legnagyobb csökkenés, ahol az arány változása az egy százalékot is meghaladta, más államok ennél kisebb mértékű esést mutattak.

Az elhízott gyerekek aránya Hawaiiban volt a legalacsonyabb, mindössze 9 százalékos. A legmagasabb, 17 százalékos elhízási arányt Kaliforniában mérték a kutatók. Eközben három államban, Coloradóban, Pennsylvaniában és Tennessee-ben is nőtt a szegény családokban nevelkedő, 2-4 éves túlsúlyos gyermekek aránya. A korábbi, 2-4 éves gyerekek túlsúlyát vizsgáló jelentés a 2003-2008 közötti időszakról készült, akkor 24 államban a túlsúlyos kisgyerekek arányának növekedését mutatták ki.

A pontos okot nem ismerik

Jelenleg az amerikai gyermekek és tizenévesek körülbelül egyharmada, a felnőttek több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Tom Frieden, a CDC igazgatója elmondta, noha az elhízás továbbra is népbetegség, úgy tűnik, egyes államokban megfordult a tendencia. Mint elmondta, a csökkenés szerény mértékű, de hosszú idő után mégis először tapasztalhatjuk, hogy egy nemzedéknél jó irányba mennek a dolgok. Frieden megjegyezte, hogy az ilyen kicsi korban túlsúlyos gyerekeknél ötször akkora a kockázata annak, hogy felnőtt korukra elhízottak lesznek, és nagyobb az esélye a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az asztma, sőt a mentális problémák kialakulásának is.

A jelentés nem vizsgálta a csökkenés vagy a stagnálás okait. Amerikai szakértők azt mondják, a szoptatást és az egészséges étkezést támogató politika állhat a siker hátterében.

Rovatok