Index Vakbarát Hírportál

Drónon érkezik a defibrillátor

2013. augusztus 24., szombat 09:23

Defibrillátorral ellátott minidrón prototípusát mutatták be pénteken Németországban, ahol évente százezren halnak hirtelen szívhalált. A drónokat vidéki, illetve nehezen megközelíthető helyeken tervezik bevetni, vészhelyzetben ugyanis minden perc számít. A német mentőszolgálatosok szakmai szervezete üdvözölte a kezdeményezést, de óvott attól, hogy a közvélemény túlzott reményeket fűzzön az ötlethez.

A hallei bemutatón elhangzott, hogy a drónt okostelefonnal lehet majd hívni, és a készülék navigációs rendszere adná meg a beteg földrajzi koordinátáit. Ez persze feltételezi, hogy van valaki az ellátásra szoruló ember mellett, és leadja a riasztást. De az elképzelések szerint arra is lenne mód, hogy hagyományos vészhívást követően a mentősök indítsák útnak a drónt.

Az orvosi célokra használt minidrón prototípusának nyolc rotorja van, átmérője egy méter, hatótávolsága pedig 15 kilométer. A rászerelt defibrillátorral együtt 4,7 kilogrammot nyom, maximális sebessége 70 kilométer per óra. A 20 ezer eurós szerkezet egy kis ejtőernyővel dobná le az életmentő készüléket, amely bekapcsolása után iránymutatást ad a beteg segítőjének, hogy miként kell használni.

Rovatok