Index Vakbarát Hírportál

Fertőzhet a langyos vízben mosott ruha

2013. augusztus 26., hétfő 14:09

A környezetkímélő és olcsó 30 fokos gépi mosás ideális körülményeket teremt a baktériumok szaporodásához, amelyek a mosógépben maradva újabb adag ruhát fertőznek meg. Egy friss kutatás szerint a gép belsejében élő mikroorganizmusok további mosások vizébe kerülnek, két evőkanálban akár egymillió is lehet belőlük. Az alacsony mosási hőfok ideális szaporodási körülményeket teremt nekik, magyarázta Lisa Ackerley higiéniai szakértő, aki kórokozó mosógépprogramnak nevezi az új divatot.

„A magasabb hőfok azért tisztít jobban, mert forró vízben a textilszálak megdagadnak, és kitaszítják a szennyeződést. Harminc fokon ez nem történik meg. A zsíros bőr faggyúját, amely a ruhák gallérján is nyomot hagy, a legtöbb mosószer ilyen langyos vízben nem távolítja el, pedig ebben a fehérjében kitűnően szaporodnak a mikroszkopikus élőlények” – mondta Richard Neale higiéniai szakértő.

A bacilusokat mikroszkopikus spórák, vagyis csírák terjesztik. A legtöbb antibiotikumnak ellenálló Clostriduim difficile (C. diff), illetve a sokáig állni hagyott ételen, például a rizsen megtelepedő Bacillus cereus, de a rettegett biológiai fegyver, a lépfene halálos fertőzést okozó baktériuma is jó túlélési rátákat mutat minden hőmérsékleten, a legmagasabb, 90 fokosat kivéve. Az egészségügyi fertőtlenítő rendszerek ezért használják a 150 fokos gőzzel dolgozó autoklávot.

A Which? fogyasztóvédelmi portál friss kutatása szerint a hatvanfokos program sem elég. Azt tárták fel, hogy egyetlen vizsgált gép sem melegítette fel a vizet elég forróra és elég hosszú időre ahhoz, hogy a kórokozókat elpusztítsa. A szakértők a kényes anyagokra, amelyek tönkremennek ilyen forró vízben, az antibakteriális mosószereket ajánlják. „A biológiai tisztítóanyagok irtják leghatékonyabban a csírákat alacsony hőmérsékleten. Enzimjeik azonban hatvan fok fölött elpusztulnak, így forró vízben már kevésbé hatásosak” – mondta Mairwen Jones textiltechnológus.

Rovatok