Index Vakbarát Hírportál

Tizenegy centit nőttünk száz év alatt

2013. szeptember 2., hétfő 08:47

Száz év alatt átlagosan 11 centivel lett magasabb az európai ember, derítették ki brit tudósok. Az Essexi Egyetem kutatói 1870 és 1980 közti adatokat vetettek össze, amikből kiderült, hogy a várakozásokkal szemben pont a nagy gazdasági világválság, illetve a két világháború közti időszak volt az, amikor nyúlni kezdtünk.

Timothy Hatton, a kutatás vezetője azonban elmondta, hogy a nehéz időszakok alacsonyabb gyermekvállalási kedve és az átlagmagasság növekedése között már korábban is mutattak ki kapcsolatot. „A magasságnövekedés az egészségügyi állapotok általános javulásának egyik legjobb mérőszáma”, mondta Hatton, aki szerint a javuló közegészségügy, illetve a fertőző betegségek visszaszorulása állhat a 11 centis ugrás mögött, de az egy főre jutó átlagjövedelem növekedése, a lakó- és életkörülmények általános fejlődése is fontos részlet lehet.

A kutatás 15 európai ország 21 év körüli férfi lakosainak átlagmagasságát vette alapul. A szakemberek a férfiak magasságára koncentráltak, a nők magasságáról ugyanis nincs olyan átfogó adatsor, hiszen a vizsgált időszakban őket csak ritkán sorozták be katonának hivatalos körülmények között.

Az egyes országok között érdekes eltérések vannak. A spanyol átlagférfi 163 centi volt 1871-ben, száz évvel később azonban már 175 centis sorkatonák fogtak fegyvert. Ezzel szemben a svédeknek mindössze tíz centi növekedés jött össze, igaz, ők eleve 170 centiről indultak.

Rovatok