A válság miatt egyre több olasz tér át az egészséges mediterrán étrendről, és készíti olcsóbb, de egészségtelen ételekből a betevő falatot – derül ki a BBC riportjából.
Francesca Noli táplálkozási szakértő elmondta: „2008 óta az olaszok sokkal több tésztát és rizst esznek, mivel ezek az olcsó szénhidrátok gyorsan megtöltik a gyomrot. De sokkal kevesebb friss zöldséget , friss halat és húst esznek az emberek – és amikor esznek is, rossz minőségű leárazott termékeket vesznek.″
Az olasz fiatalok egyharmada el van hízva és körülbelül 20 millió felnőtt túlsúlyos. Az elhízás egyébként elterjedtebb a szegényebb délen, mint a jómódúbb északon, táplálkozási szakértők szerint éppen az olcsó, de kalóriában túl gazdag gyorsételek és mirelitek miatt.
Közben a vállalkozások helyzete sem rózsás: a római és Róma-közeli kis pékségek 10 százaléka bezárt az elmúlt két évben. Oreste Montalto, egy milánói kis pékség tulajdonosa elmondta: „Az elmúlt egy évben elvesztettük a bevételünk 40, talán 50 százalékát. Attól tartok, hogy a pékségek ki fognak halni Olaszországban. A jövőnk tényleg teljesen sötét, a gyerekeimet semmiképpen nem szeretném ebben az üzletágban látni.″
Giovanna Azi, egy milánói családanya arról számolt be, hogy ugyanúgy kényszerül takarékoskodni az étellel, mint a nagymamája a háború alatt: „Ha marad bármennyi kenyér, összegyúrom és megsütöm a maradék zöldséggel hússal , amit a hűtőben találok.″
„Finom, de én jobban szerettem azt a pizzát, amit az étteremből szoktunk régen hazahozni″ – mondja róla az idősebb fia.