Index Vakbarát Hírportál

Agyevő amőba ölt Louisianában

2013. szeptember 16., hétfő 19:12

Már tesztek is igazolták, hogy agyevő amőba okozta egy négyéves kisfiú halálát az amerikai Louisainában. Az agyvelőgyulladást okozó egysejtű ivóvízzel került a gyerek szervezetébe.

A hatóságok azt mondják, az ivóvíz biztonságos, csak arra ügyeljenek a fogyasztók, hogy az orrukba ne kerüljön a vízből, mert a Naegleri fowleri nevű amőba azon keresztül tud feljutni az agyba.

Az Egyesült Államok déli részén az agyevő amőba nem ritka, több természetes forrásban is kimutatták. Az ivóvízben azért szaporodhatott el, mert a tisztítás során alacsonyabb volt a megszokottnál a klór mennyisége, így nem pusztította el az amőbákat.

Az agyevő amőbával fertőzött betegnek kevesebb mint egy százalékának van esélye túlélni a betegséget. A Naegleria fowleri okozta agyvelőgyulladás nyakmerevedéssel, fejfájással, magas lázzal, hányingerrel, hányással jár. Később orientációs zavarok és hallucinációk is felléphetnek. A betegség gyors lefolyású, a szakirodalom szerint egy-tizenkét nap alatt megöli áldozatát. Főként a gyengébb immunrendszerrel rendelkező gyerekekre és idősekre veszélyes.

Rovatok