Index Vakbarát Hírportál

Májkárosodást okoz a denevérvírus

2013. szeptember 17., kedd 15:00

Új vírust fedeztek fel német tudósok, a vírust a denevérek terjesztik, de az embert is megfertőzi, és olyan májkárosodást okoz, ami ellen a hepatitisz B védőoltása is hatástalan. A kórokozót egy Közép-Amerikában elterjedt, a hártyás orrú denevérek családjába tartozó állat testében mutatták ki.

A hepatitisz B fertőző betegség, májgyulladást és rákot okozhat. A kórokozó nemi úton vagy vérrel terjed, a fertőzött anya szüléskor adhatja át újszülöttjének. Az egyik leggyakoribb ragályos kór, világszerte körülbelül 240 millió a krónikus beteg. Nem tudni, honnan származik a vírus; a bonni és giesseni tudósok az eredete kutatásakor több kontinens országaiban élő denevérfajoktól is vettek vér- és májmintát.

Christian Drosten, a Bonni Egyetemi Klinika Virológiai Intézetének igazgatója elmondta, hogy a denevérek sok millió éve élnek együtt szűk élőhelyeken, és ez kedvez a kórokozók továbbadásának. Emiatt viszont a vírusok eredetkutatásánál a denevérkolóniák ideális modellnek bizonyultak.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a hártyás orrú denevérben felfedezett vírus emberi májsejteket is megfertőzhet. A további tesztek bebizonyították, hogy a világszerte használatos hepatitisz B elleni védőoltás nem véd az új kórokozó ellen. A kutatók ugyanakkor utaltak arra, hogy a mostani hepatitisz B vakcina hatékonyan védi az újszülötteket és a gyermekeket, de idősebb emberek és dialízises betegek esetében kevésbé hatékony. Dieter Glebe, a Giesseni Egyetem virológusa viszont úgy látja, az denevérvírus felfedezése jó kiindulópontja lehet egy hatásosabb vakcina kifejlesztésének.

Rovatok