Index Vakbarát Hírportál

2,3 millió szklerózis multiplexes beteg él

2013. október 2., szerda 17:03

Már 2,3 millió szklerózis multiplexes (SM) beteg él a világon, a számuk tíz százalékkal nőtt az elmúlt öt évben. A Nemzetközi Szklerózis Multiplex Társaság 2013-as SM-atlasza szerint a testet legyengítő, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség már a világ minden táján felbukkant.

A szklerózis multiplex

A skandináviai és az afrikai megbetegedések között azért is lehet ekkora különbség, mert valószínű, hogy az északi országokban a gyakoribb egészségügyi ellenőrzések során kiszűrik az SM-betegeket. Egy tanulmány szerint a helyzet nem ilyen egyszerű: több tanulmány is azt igazolja, hogy a napfény, illetve a D-vitamin csökkenti az SM-kockázatot.

Fejlődő gyógyszerkutatás

A felmérés szerint jelentősen emelkedett az SM felismerésére és a betegek kezelésére képzett egészségügyi dolgozók száma, a vizsgálatokhoz használt MRI-berendezések száma megduplázódott a feltörekvő országokban. Nagy egyenlőtlenségek mutatkoznak azonban a betegség kezelésére adott gyógyszerek szempontjából.

Az utóbbi években sokat fejlődött az SM-gyógyszerek kutatása, különösen az új, szájon át szedhető orvosságok bevezetésével. Ezek a készítmények hatásos alternatívái az injekcióval beadott korábbi szereknek. A fejlett országokban két gyógyszerhez ingyenesen juthatnak hozzá a betegek, de ezeket a készítményeket az alacsonyabb jövedelmű országok kormányzati programja nem támogatja.

Rovatok