Index Vakbarát Hírportál

Múmiák segíthetik betegségek gyógyítását

2013. október 6., vasárnap 09:17

Kutatók összesen 137 egyiptomi és perui múmiának a CT-jét végezték el. Sokuknál találtak valamilyen betegséget, például érelzáródásra utaló nyomokat, ami szívrohamhoz vagy agyvérzéshez vezethetett. Randall Thompson, a kansasi Saint Luke's Mid America Heart Institute és Frank Rühli, a University of Zurich kutatója vezette a vizsgálatokat.

Meglepte a kutatókat, hogy az érelzáródás valamennyi népcsoportnál jelen volt, és az sem számított, hogy mely korból származnak a maradványok. Az eredmények alapján így arra következtetnek, hogy ennek a betegségnek mégsem egyértelműen civilizációs betegség, azaz nem csak a mai kor emberére jellemző.

Valószínűbb, hogy sokkal nagyobb jelentősége van a genetikai háttérnek. Ezeket a géneket azonosítva egy nap hatékonyabban tudnak fellépni a kutatók a szívroham ellen.

Az ősi múmiák nagyon sok információt tudnak adni a korai civilizációk egészségi állapotáról. Ez nem csupán a történészeknek lehet érdekes, de nagyon sok segítséget adhat a modernkori orvostudománynak. Múmiákat azonban nem minden sarkon talál az ember, így korlátozzák azokat a vizsgálatokat, amelyeket elvégezhetnek velük.

Jelenleg DNS-vizsgálatra és CT-re van lehetőség, ezek azok a vizsgálatok, amikor a múmia maga nem sérül. A kutatók nagy bizonyossággal meg tudják állapítani, hogy mi volt a halál oka. Mindenféle betegséget találtak már a prosztataráktól a maláriáig.

Ezeket az ősi betegségeket összehasonlítva mai megfelelőikkel, meg lehet állapítani, hogyan fejlődtek a betegségek és mi teszi őket ennyire ártalmassá. És talán arra is választ kaphatnak, hogyan lehet megállítani ezeket.

A tuberkolózis például évente 1,4 millió ember öl meg a világon. A mostani kutatások érdeke eredményt hoztak ezzel kapcsolatban. A tudósok úgy gondolják, hogy a betegséget az európaiak hozták Amerikába. Haagen Klaus, a George Mason University biológusa azonban a tizedik századból származó múmiákban is talált baktériumot.

Egy másik kutató DNS-vizsgálatok alapján a Chagas betegséget kutatja, amit a Trypanosoma cruzi parazita okoz és szívleállást vagy az emésztőrendszer összeomlását okozhatja. Évente nagyjából tízmillió embert fertőz meg leginkább Latin-Amerikában. Az elmúlt években 4500-7000 éves múmiákban is találtak ilyen parazitát, valamint egy 560 éves mumifikálódott testben is. Ezekkel az adatokkal már nyomon követhetik a kórokozó fejlődését és talán a gyógymódra is rátalálnak az információ alapján.

Rovatok