Index Vakbarát Hírportál

Mogyoróvajjal tesztelhető az Alzheimer

2013. október 11., péntek 17:18

Egyszerű, hétköznapi mogyoróvajjal is meg lehet állapítani valakiről, hogy Alzheimer-kórban szenved-e. Az University of Florida kutatói szerint a szaglóidegekkel való érzékelés változik meg először a kognitív funkciók beszűkülésével.

A mogyoróvaj abban segít, hogy még nagyon korai szakaszban kiszűrjék az Alzheimer-kórt. Jennifer Stamps, a UF McKnight Brain Institute végzős hallgatója találta ki, hogy ezt használják, mert a mogyoróvaj illatát csak a szaglóideggel érzékelünk, így könnyű kiszűrni.

A kísérletben minden páciens elé 14 gramm mogyoróvajat tett, majd azt egy mérőszalag mellett közelítette a páciens orrához. A páciensnek be kellett csukni a szemét és a száját, valamit befogni egyik orrlyukát. A kísérleteket végző kutató nem tudta, hogy a páciensek Alzheimer-kórban szenvednek-e, ez ugyanis csak hetekkel később derült ki különböző vizsgálatok után.

Azt azonban észrevették, hogy akiknél később megállapították a betegséget, azok teljesen máshogy érezték a mogyoróvaj szagát jobb-, illetve bal orrlyukaikon. A baloldali orrlyukkal nem érzékelték az illatot, ha tíz centiméternél messzebb volt a mogyoróvaj.

A kutatók folytatják a kísérleteket, egyelőre csak már kialakult betegségnél tudják hatékonyan használni a tesztet, de terveik között szerepel olyan alanyok vizsgálata, akinél még nem alakult ki a betegség, de gyengültek kognitív funkcióik. Ha jól alakulnak a kísérletek, egy nagyon olcsó és egyszerű módszerrel már korai szakaszban kimutatható, kinél alakulthat ki a betegség.

Rovatok