Index Vakbarát Hírportál

Most akkor jó D-vitamint szedni, vagy nem?

2013. október 11., péntek 13:33

A Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges felnőtteknek nem érdemes D-vitamint szednie, mivel – az előzetes tapasztalatokkal ellentétben – a vitaminnak nincs kimutatható hatása a csontsűrűségre, így a csontritkulás megelőzésére sem alkalmas.

A csontok ásványianyag-tartalmának sűrűségével mérik, hogy a csontok mennyire szilárdak, és hogy ezek az ásványi anyagok hol és milyen mennyiségben találhatók meg a szervezetben. Ha ezekből kevés van, megnő a csontritkulás kockázata, ami gyakoribb csonttörésekhez vezethet.

Az idősebbek elkezdhetik

Az Auckland Egyetem kutatói 23 tanulmányt elemeztek; ezekben több mint 4000 egészséges embert vizsgáltak. A kutatók véletlenszerű vizsgálatok metaanalízisével ellenőrizték, hogy milyen hatást gyakorol a D-vitamin a csontsűrűségre. Olyan tanulmányokat vizsgáltak, amelyeknél legalább két évig követték nyomon a pácienseket. A vizsgálatok több országra is kiterjedtek, többek között az Egyesült Királyságra, az USA-ra, Ausztráliára, Hollandiára, Finnországra és Norvégiára.

Az eredmények azt mutatták, hogy a D-vitaminnak nincs egyértelműen pozitív hatása az általános csontsűrűségre. Bár a tanulmányok szerint a vitamin jótékony hatást gyakorol a csontsűrűségre a combcsont csípőízülethez közeli részén, a mostani tanulmány szerzői szerint valószínű, hogy ez a hatás klinikai szempontból nem jelentős.

Ian Reid, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények arra utalnak, hogy az egészséges felnőtteknek nem kell D-vitamint szednie. Ha csak az szedné, akinek szüksége van rá, már az is jelentős erőforrásokat takarítana meg az egészségügy számára.

Hasonló véleményen van Clifford J. Rosen, a Maine Orvosi Kutatóintézet munkatársa; szerinte egészséges felnőtteknél nem indokolt a D-vitamin étrend-kiegészítőként való használata. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az idősebbeknek hasznos lehet, ha a kalciumban gazdag étrendjük mellé D-vitamint szednek, mert így csökkenthető a csípőtáji törések kockázata.

Extra Hungariam

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány megállapításait nem feltétlenül lehet Magyarországra is alkalmazni. A Semmelweis Egyetem I. számú belgyógyászati klinikájának kutatócsoportja szeptember 21-én hozta nyilvánosságra az első országos D-vitamin-szintmérő kutatás eredményeit. Eszerint tízből kilenc magyar D-vitamin-hiányos; kora tavasszal a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 milligramm milliliterenként, ami a normális érték fele.

Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces direkt napozásra van szükség a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez, de vitaminhiány a magas faktorszámú naptejek és a kevés napozás miatt az év bármely időszakában előfordulhat. Októbertől azonban mindenképpen szükség van a pótlásra. A nyári napfényből származó vitaminkészleteket körülbelül hat hét alatt feléljük, így az őszi-téli hónapokra a D-vitamin szintje veszélyesen alacsonyra süllyedhet.

Rovatok