Index Vakbarát Hírportál

Újra szemésznagyhatalom leszünk

2013. október 22., kedd 13:22

Amszterdamban, a világ egyik legnagyobb szemészeti konferenciáján mutatták be azt a műtőberendezés-együttest, amellyel az emberi kéz pontosságának sokszorosával végezhető el a szürkehályogműtét. Ez a beavatkozás Magyarországon és világszerte is az egyik legelterjedtebb operáció (Magyarországon évente körülbelül 70 ezer szürkehályogműtétet végeznek), ezért az Európai Cataracta és Refraktív Sebészeti Társaság kongresszusára az Index is ellátogatott.

Mi is a szürkehályog?

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami fokozatosan rontja a látást. A folyamat nem visszafordítható, de műtéttel gyógyítható: ilyenkor az eltávolított, elszürkült szemlencse helyére műlencsét ültetnek be.

A jelenleg elterjedt kézi bemetszéses módszer helyét lassan átveszik a lézeres eljárások, a legújabb eszközkészletet amszterdami világpremierjén néztük meg.

A szürkehályogműtéthez nagy precizitás szükséges: jelenleg leggyakrabban kézi bemetszések alkalmazásával távolítják el az elszürkült szemlencsét és kézzel ültetik be a műlencsét.

A legújabb eszközök, mint a femtolézer, femtoszekundum gyorsaságú lézerimpulzusokkal (egy femtoszekundum a másodperc 10-15-szerese) juttatják el a lézersugarat a szemlencse belsejébe energiaveszteség nélkül, így a műlencsével a korábbi fénytörési hibákat, például a közel- vagy távollátást még nagyobb sikerrel javítják.

A magyar szál

A femtolézerrel kéz érintése nélkül készíthetőek el a bemetszések, lazítható fel az elszürkült szemlencse, és korrigálhatóak az alap fénytörési hibák (közel- és távollátás), valamint az asztigmia is. Ezzel együtt az eszközök a sebész munkáját nem helyettesíti, csak segíti.

A femtolézerrel az első műtétet 2008-ban Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika professzora végezte, ő a mai napig részt vesz a készülék fejlesztésében.

A műtőberendezés-együttes eszközeinek korábbi verzióit külön-külön eddig is használták már egyes klinikákon, most újdonságként a készülékek legújabb változatait számítógépes rendszer köti össze. Az eszköztár része a lencsetervezéshez használt diagnosztikai berendezés, a szemészeti operációs mikroszkóp, a femtolézer és a phacoemulzifikációs (szemlencse-eltávolító) készülék.

Visszaadja a magyar szemészet elismertségét

A módszer előnye, hogy minden műtéti lépés előre megtervezett, szabályos paramétereket követ, és mikrométeres sebészeti pontossággal lehet ezeket végrehajtani, az eredményeket pedig számítógépen ki lehet azonnal értékelni. A szembe bevitt ultrahang-energia csökkenésével a betegek gyorsabban gyógyulnak és már másnapra teljes lehet a látásélességük.

Nagy Zoltán Zsolt a világon elsőként 2008-ban végezte az első femtolézeres szürkehályogműtétet, azóta körülbelül 1400 beteget operált ezzel az eljárással. Az öt év alatt sokat módosult a szoftver, jelentős fejlesztéseket végeztek. A professzor szerint a femtolézeres készülékkel minden fázisban kezelni lehet a pácienseket a kezdődő szürkehályogoktól az érett hályogokig.

„Ez visszaadja a magyar szemészet elismertségét a nemzetközi szemész szakmában, ami nagyon fontos, mert a háborús évekig szemészeti nagyhatalomnak számítottunk, és most úgy tűnik, újra felzárkózhatunk a világ élvonalához” – mondta Nagy Zoltán Zsolt az Indexnek Amszterdamban. Munkacsoportja 15 nemzetközi publikációt tett közzé a témában.

Ki forduljon orvoshoz?

Mivel a szürkehályog lassú elszürküléssel jár, amihez akár hozzá is szokhat az ember, sokan észre sem veszik magukon, hogy romlik a látásuk, és vannak, akik csak sötétben, például esti vezetésnél veszik észre a különbséget. Éppen ezért fontos, hogy 55-60 éves korunk után rendszeresen járjunk szemészorvoshoz.

Az is a szürkehályog tünete, ha valakinek egyszer csak nem kell már többé olvasószemüveg az olvasáshoz, de távolra szemüveget kell viselnie (vagyis korábban távolra nem kellett korrekció, csak olvasáshoz). Ez a hályog érését jelzi, ilyenkor vastagszik a szemlencse. Az új fejlesztéssel jelenleg az éles látástól plusz-mínusz fél dioptria eltérésű korrigált látási eredmény érhető el, de a fejlesztők még pontosabb eredményeket szeretnének elérni a későbbiekben.

Nem előzhető meg, de

Az időskori szürkehályog világszerte az összes vakság 48 százalékáért felelős, ami több mint 18 millió embert érint, és további millióknál okoz gyengénlátást. A betegeknél általában az alábbiak közül legalább egy tünet jelentkezik:

A szürkehályog nem előzető meg, de késleltethető, vagy kifejlődése lassítható. Ebben a következők segíthetnek:

Rovatok