Index Vakbarát Hírportál

Jobb ellátás = kevesebb szervdonor

2013. október 31., csütörtök 09:01

A fejsérülés miatti elhalálozások csökkenése hatással van az átültethető szervek számára - mutatta ki egy kanadai kutatás.

A koponyasérülések eredményesebb kezelése és a kockázatok megelőzése elkerülhetetlen következményekkel járt: a szervdonációk számának viszonylagos stagnálásához vezetett - olvasható a kanadai orvosi társaság lapjában megjelent tanulmányban.

A Calgary Egyetem négy kutatója 2788 felnőtt páciens esetét tanulmányozta, akiket az elmúlt tíz évben az Alberta állam déli részén működő kórházak valamelyikében kezelték koponyasérüléssel. Az adatok szerint 2002 és 2012 között látványosan, 8,1 százalékról 4 százalékra esett vissza azoknak a betegek a száma, akiknél a klinikai halál beálltát megállapították. Ez az állapot akkor következik be, amikor az agyműködés teljesen és visszafordíthatatlanul megszűnik.

A tanulmány szerint a változás nemcsak a halálos kimenetelű és súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek kisebb számának, illetve a kerékpárosok és síelők sisakviselését támogató törekvések sikerének, hanem a sérülések egyre jobb minőségű kezeléseinek is tulajdonítható.

Ugyan a kutatás a fejsérülések megelőzésének és gyógyításának jobb hatásfokát tükrözheti, a tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a transzplantációhoz felhasznált szervek fő forrását a klinikai halál megállapítása utáni szervdonációk jelentették.

Rovatok