Index Vakbarát Hírportál

Alig csökken a dohányzó terhes nők száma

2013. november 27., szerda 15:39

Friss kutatások szerint az angol nők 12,7 százaléka dohányzik a terhessége alatt, írja a Guardian. Ez azt jelenti, hogy 2006 és 2012 között 2,4 százalékkal csökkent a dohányzó terhes nők száma a szigeten. Az arány az ország egyes területein más és más, Blackpoolban például minden negyedik várandós anya rendszeresen rágyújt, míg Wesmintsterben csak 0,5 százalék. A brit kormány célja az országos átlagot rövid távon 11 százalékra csökkenteni.

Ugyanakkor ha Észak-Írország és Skócia kedvezőbb eredményeit is figyelembe vesszük, és nem csak a 16-49 év közötti terhes nőket vizsgáljuk, már csak a várandós nők hét százaléka dohányzik. A Telegraph szerint ez azt jelenti, hogy a teljes területen számuk az elmúlt évtizedben harmadával csökkent.

Egy márciusi kutatásból az is kiderült: a terhes tinik nagyobb a valószínűséggel gyújtanak rá, mint azok, akik felnőttként vállalnak gyereket. A felnőtteknél a magasabb keresetűek között kevesebben gyújtanak rá, míg a fiatalabbaknál ez fordítva igaz: akiknek több pénzük van, inkább cigarettáznak.

Az EU 27 tagállamában a dohányzók aránya a népességen belül 29 százalék, közülük a nők körében 25 százalék, míg a férfiak körében 35 százalék. Ezzel szemben Magyarországon ezek az arányok a lakosság egészét tekintve 36 százalék, a nők esetében 31 százalék, a férfiaknál 41 százalék, írja oldalán az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ. Szerintük a magyar várandós anyák 15 százaléka gyújt rá, a Webbeteg szerint ez azt jelenti, hogy egyes megyékben akár 25 százalék is lehet a dohányzó várandós nők aránya.

Azok körében, akik várandósan dohányoznak, gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés, és a szülés körüli halálozás. A terhesség ideje alatti dohányzás rövid távon akadályozhatja a magzat megfelelő fejlődését, növeli az alacsony születési súly és a születési rendellenességek kockázatát. Hosszú távon idegrendszeri és kognitív hiányosságokhoz, viselkedészavarhoz, asztmához vezethet, de növelheti például a későgyermekkori elhízás kockázatát is, írta az FNCO tanulmánya (pdf).

Finnországban Magyarországhoz hasonlóan 15 százalék a terhesség ideje alatt dohányzók aránya. Ott mostanában sokkoló kampányfilmmel próbálták csökkenteni a számot. 

Baba szeretet

Rovatok